<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81983" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има 20 случая ...

Не ваксината на „Pfizer“ е причината за смъртта на 33 възрастни хора в Норвегия

19 Януари 2021
0 2721

Здравните власти на Норвегия обявиха, че няма връзка между ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и 33 смъртни случая сред възрастни хора в старчески домове, пише bTV.

Първоначално местната агенция по лекарствата промени препоръките си кой и при какви условия да бъде имунизиран. Те препоръчаха препаратът да се поставя на възрастни хора с влошено и крехко здраве само след индивидуална оценка, след като 33 души починаха. Сега, дни по-късно, норвежките власти казват, че връзка няма.

„Сред 13-те случая, които проучихме по-отблизо – това са хора, които са на преклонна възраст, с много крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания“, заяви директорът на норвежката здравна служба Камила Столтенберг.

Тя допълни, че всеки ден в Норвегия умират 45 души, които са настанени в болнични или старчески заведения.

Над 40 млн. ваксини срещу Covid-19 вече са поставени по целия свят

„Не сме установили по-висока смъртност, която да е свързана с ваксинирането“, категорична е Столтенберг.

По думите ѝ е възможно някои от възрастните хора да са в такова здравно състояние, че „да не си заслужава да бъдат ваксинирани“, защото препаратът „потенциално може да влоши състоянието им, ако се проявят странични ефекти“.

В предишното си изявление здравната служба на Норвегия каза, че част от обичайните странични ефекти, като гадене, повръщане и температура, „може да са спомогнали за фаталния край на някои от най-уязвимите и стари пациенти“.

В изявление от „Пфайзер“ и „Бионтех“ коментираха, че работят с норвежката агенция по лекарства в разследването на случаите.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции