<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев отгово...

Не вярвайте на предварителни данни за изборни резултати. Гласувайте! (Коментарът на “Господарите”)

04 Април 2021
0 4291

Както на всички избори досега и при днешните не прави изключение публикуването на данни, които някои медии изнасят за “хода на изборните резултати”.

Те са представени под най-разнообразни форми – автомобилен трафик, състезания между зебри, климатични феномени и какво ли още не. А характерното за тях е, че нарушват изборния закон, с неясен и недоказан произход са и най-лошото – оказват силно демотивиращ ефект върху колебаещите се до последния момент дали да излязат да гласуват граждани.

Един от примерите за подобни “данни” от днес

Измамното чувство за неизбежност на определени внушени резултати отказват по-слабо мотивираните хора, които дори да са решили да дадат вота си, щом ги видят – придобиват чувство на безнадежност и убеденост, че техният глас е безсмислен.

Друг пример от днес

Тези дни от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС на ЦИК) отново напомниха текстовете на Изборния кодекс:

В деня на изборите – 4 април, преди официалния край на изборния ден в 20 часа, е забранено на доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции да публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзит-пол, под каквато и да е форма. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber и YouTube на доставчиците на медийни услуги.

Това, което някои медии правят, за да трупат лесен и сигурен трафик в изборния ден обаче, не просто е незаконно. То е изключително неморално!

Затова ние от “Господарите” ви призоваваме: не четете и не следете незнайно откъде взети екзит-полове и неофициални статистики, извадени преди 20 часа тази вечер! Те подвеждат и създават едно манипулативно обществено мнение, че вашият глас не е от значение!

Гласувайте!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции