<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доналд Тръмп ...

Не поставиха под карантина клас с две деца с Covid-19 в София (видео)

06 Октомври 2020
0 985

Цял клас първокласници от София са били на училище, въпреки че двама техни съученици са дали положителна проба за коронавирус, предаде bTV.

Според здравните служби риск от заразяване няма, тъй като децата са изцяло безсимптомни. Само една от паралелките е била на училище, докато е трябвало да бъде под карантина. Заповедта за карантиниране е получена около 11:30 ч. т.е. по-голямата паралелка – седмокласниците, не идват на училище.

Не поставиха под карантина клас с две деца с Covid-19 в София (видео)

В 125-то училище в София вече има случай на Covid-19. При такива ситуации има алгоритъм за действие. Когато е установен случай на коронавирус при ученик през почивните дни, първо родителят съобщава за това на директора, а той от своя страна информира РЗИ. От там изискват списък на контактните лица, който предварително се изготвя от директора.

Контактните лица подлежат на карантина при следните условия: да са имали контакт два дни преди първите симптоми и при безсимптомни случаи – два дни преди положителния тест. След това карантинираните лица се проследяват от личните лекари, а помещенията се дезинфекцират.

В 125-то училище обаче има проблем още при втората стъпка – при комуникацията с РЗИ.

“Проблемът беше, че всичко се случи в неделя, и то в вечерта. В 20,30 ч. аз получих информация за тези деца и звънях на телефона на дежурния епидемиолог. Телефонът просто беше изключен и се включи на другия ден сутринта”, обясни Венелина Николова – директор на 125 училище.

От РЗИ обясниха, че има специална бърза линия, която е създадена за директорите на училища. Директорката обаче посочи, че си е направила експеримент и е звъняла вечерта в 20:10 ч., но не е имало кой да го вдигне.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции