<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задава се нов...

Не с 20 лв., а с 3,30 лв. поскъпва техническият преглед заради екостикерите

16 Юли 2021
0 2890

Годишният технически преглед е поскъпнал не с 20 лв. каквито бяха “апокалиптичните” прогнози, а само с 3,30 лв. без ДДС заради въвеждането на новите екостикери за вредни емисии на автомобилите.

Това заяви в студиото на bTV изпълнителният директор на ИА “Автомобилна администрация” и бивш шеф на КАТ комисар Бойко Рановски.

Вече е ясно къде в София няма да допускат “мръсни” автомобили с новите екостикери

Припомняме, че от 1 януари всички автомобили трябва да имат стикери, указващи в коя от пет екокатегории са. Най-висшата ще бъде “петица” – за електромобили и водородни двигатели. Според категоризацията с общински наредби големите градове ще решават при какви обстоятелства кои видове коли може и да бъдат забранени поне в централната част. С гаранция това ще бъдат тези без никакъв стандарт “Евро” или с Евро 1 и 2.

“Целта на този стикер не е само определяне на екологичната група, а да се извършват едни реални прегледи и автомобилите, излизайки от пункта за ГТП, да бъдат технически изправни и безопасни за всички участници в движението”, каза Рановски.

70% от колите у нас може да не минат годишен преглед заради екостикерите

Екостикер вече получават всички автомобили, когато минават на ГТП от 12 юли насам, но тези, които са се явили на преглед преди тази дата, няма да минават повторен преди следващата редовна дата, посочи той.

И добави: “От този понеделник специално устройство ще заснема номера на превозното средство и километража, което гарантира, че то е в пункта за преглед. След като прегледът бъде извършен и отделяните вредни емисии бъдат измерени, данните се записват върху чип, който се намира вътре в екостикера. При следващ преглед, ако автомобилът вече разполага с такъв стикер, ГТП ще започне с разчитане на данните от чипа.

В момента работи и колцентър за въпроси, свързани с поставянето на екостикерите, но не за гражданите, а за служителите на пунктовете на ГТП.

Около 3 милиона автомобила скоро ще попадат в зоната на най-замърсяващите, пресмята комисарят.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции