Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
НЗОК вече ще плаща по-малко лекарства за едно заболяване?
НЗОК вече ще плаща по-малко лекарства за едно заболяване?
У нас
12-12-19
добавено
649
прегледа

Възможно е Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да ограничи броя на изписваните и плащани от нея лекарства за едно заболяване, пише Медиапул.

 

Това вероятно ще се случи с проекта за нов рамков договор, който предстои да подпише с Българския лекарски съюз (БЛС). За промяната сигнализираха общопрактикуващи лекари, които изразиха притеснение, че това ще ги постави в невъзможност да лекуват адекватно хронично болните си пациенти.

 

ЕВТИНИ ЛЕКАРСТВА ИЗЧЕЗВАТ ОТ АПТЕКИТЕ, ПОДМЕНЯТ ГИ С ПО-СКЪПИ (ВИДЕО)

 

От БЛС твърдят, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор и предстои по-късно да изразят позиция по казуса. А от НЗОК отказаха коментар с какви мотиви е направено предложението и от кого, тъй като текстът на НРД все още не е одобрен от Надзорния съвет на институцията.

 

Планирано е през 2020 г. здравната каса да плати над 677 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, а броят на хронично болните, чието лечение покрива напълно или частично, е 1.5 млн. души.

 

 

Източник: Медиапул