<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99565" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво всъщно...

Николай Денков: Малко над 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани (видео)

14 Септември 2021
0 75

„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували Covid-19“, каза образователният министър Николай Денков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

„Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща“, каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

Образователният министър: При 10% заразени ученици или учители минаваме онлайн (видео)

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

„Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука“, категоричен е Денков.

„Учебната година ще стартира присъствено навсякъде“, каза образователният министър.

Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

Кои ученици ще се тестват за Covid-19 и при какви условия маските ще са задължителни?

„МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица“, уточни Денков относно скрийнинга на учениците за Covid-19. В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година.

„До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна“, каза още Денков.

„Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% – този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас“, коментира още Денков. Според последните разчети на МОН, около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година.

„Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани“, смята образователният министър.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции