<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 40% от направе...

Нима всички умират само от коронавирус?

23 Ноември 2020
0 2169

Изглежда никой вече не умира от други заболявания освен от Covid – това е твърдение, което често чуваме напоследък. Така ли е наистина? В университетската клиника в Аахен изследваха този въпрос, пишат от Дойче веле.

Хората се вълнуват от този въпрос: защо напоследък се говори само за починалите от Covid-19, макар че има и други заболявания, които причиняват смърт? И само коронавирусът ли е виновен за смъртта на онези, които биват съобщавани в актуалните статистики? В университетската клиника в Аахен анализираха  резултатите от всички аутопсии на хора с Covid-19.

Трета вълна на коронавируса в Европа прогнозираха от СЗО

Над 13 000 пациенти с Covid-19 са починали до момента в Германия. Не всички са били подлагани на аутопсия. Но случаите, в които това е било направено, дават отговор на един много често поставян въпрос: коронавирусът ли е бил същинската причина за тяхната смърт?

В университетската клиника в Аахен още по време на първата вълна от пандемията заведоха специален регистър, в който събират и анализират данните от аутопсиите на пациенти с Covid-19 от цяла Германия.

Предстоят нови изследвания

От анализа се вижда, че 85% от всички пациенти са починали от увреждания, причинени именно от коронавируса. Макар данните все още да не са представителни, поради относително малкия брой на извършените аутопсии, според лекарите, тенденцията е именно такава. „Преобладаващият брой пациенти в Германия умират в резултат на Covid-19″, казва например Кристиан Караянидис от белодробната клиника в Кьолн Мерхайм.

Общественоправната медия WDR съобщи, че патолозите са анализирали резултатите от 250 аутопсии на пациенти с Covid, данните от други 600 аутопсии предстои да бъдат анализирани. Медиците се надяват, че тези изследвания ще помогнат за изучаването на коварната болест и нейните последици.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции