<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Има такъв на...

Новата шефка на ЦИК разкри рисковете при машинното гласуване (аудио)

09 Май 2021
0 2257

Новият председател на Централната избирателна комисия ЦИК) Камелия Нейкова заяви пред БНР, че машинното гласуване крие рискове.

“То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс”, каза тя.

“Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация”, каза тя и уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Според Нейкова машинното гласуване не е вид образователен ценз, както твърдят критиците му, тъй като по думите ѝ “всички български граждани вече използват мобилен телефон, използват банкомат и всевъзможни други технически средства”.

Румен Радев издаде указ за назначаване на ЦИК, очаква се да разпусне парламента на 7 май

Нейкова беше категорична, че при проблем с машините, гласуването ще продължи с бюлетини, които ще бъдат отпечатани като резервен вариант, така че няма да има избиратели, лишени от възможност да дадат своя вот.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване:

“Трябва да се установи какви са причините. Това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство”. Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК. Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега – “Сиела Норма”, това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

Пълният разговор с Камелия Нейкова можете да чуете тук.

Източник и аудио: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции