<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 128 са новите с...

Нова ваксина срещу Covid-19 започва изпитания върху хора в Обединеното кралство

25 Юни 2020
0 2310

Около 300 души ще приемат ваксина срещу Covid-19 през следващите седмици, като част от изпитание, ръководено от проф. Робин Шаток и неговите колеги в Imperial College London, пише ВВС.

Тестовете при животни засега предполагат, че ваксината е безопасна и предизвиква ефективен имунен отговор.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

Експерти от Оксфордския университет вече са започнали изпитания върху хора. Такива се провеждат сред много доброволци по света – в момента има около 120 ваксинални програми.

Екипът на Imperial College London се надява ваксината да бъде разпространена във Великобритания и в чужбина в началото на 2021 година.

Нова ваксина срещу Covid-19  започва изпитания върху хора в Обединеното кралство

Нов подход

Много от традиционните ваксини се основават на отслабена или модифицирана форма на вируса или на части от него, но тази ваксина се основава на нов подход, използващ синтетични нишки от генетичен код, наречени РНК, които имитират вируса.

Веднъж инжектиран в мускула, РНК се самоусилва – генерирайки копия на себе си – и инструктира собствените клетки на тялото да правят копия на протеин, открит от външната страна на вируса.

Това трябва да обучи имунната система да разпознава и да се бори с коронавирус, без да се налага да развива Covid-19.

Уникалният характер на ваксината означава, че само един доброволец ще бъде имунизиран през първия ден от програмата, последван от още три на всеки 48 часа. След една или повече седмица цифрите бавно ще се увеличават.

Усилия

Има повече от 120 коронавирусни ваксини в ранно развитие по целия свят. Повечето от тях никога няма да излязат извън лабораторията. Други 13 са вече в клинични изпитания: пет в Китай, три в САЩ, две във Великобритания, както и по една в Австралия, Германия и Русия.

Всички ваксинални екипи държат да подчертаят, че не се състезават един с друг, а срещу вируса.

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции