<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делта мутаци...

Нова иРНК-ваксина срещу рак на BioNTech дава надежда за пробив срещу коварната болест

22 Юни 2021
0 3816

Първите пациенти, получили експериментална ваксина против рак на фармацевтичната кампания BioNTech са вече факт. Това става във втория етап от клиничните изследвания на медикамента, пише LadBible.

Компанията ще използва препарата наравно с лекарство, наречено Libtayo и ще го тества върху пациенти, диагностицирани с рак на кожата. Ако резултатите са положителни, това ще означава, че хора, за които се смята, че са нелечимо болни, може би имат шанс с това лечение.

Вaксината е създадена на базата на същите принципи, както при изготвянето на препарата на Pfizer/BiNTech срещу Covid-19. Това значи, че новият медикамент е иРНК-ваксина, която обучава имунната система на човека сама да се бори с рака. Организмът се приучава да разпознава определен елемент от ваксината, който прилича на причинителя на заболяването и следователно развива имунен отговор за справяне с него.

В изявление съоснователят на BioNTech Йозлем Тюречи каза:
„Нашата визия е да използваме силата на имунната система срещу рак и инфекциозни заболявания. Успяхме да демонстрираме потенциала на иРНК ваксините при справяне с Covid-19. Не трябва да забравяме, че ракът е и глобална заплаха за здравето, дори по-лоша от настоящата пандемия. Никой не може да забрави това. Да се ​​надяваме, че изпитанията ще продължат да се развиват безопасно и успешно.”

Шефът на BioNTech: Ваксината на Pfizer е ефективна срещу 20 различни мутации на Covid-19

Въпреки, че изследванията са на относително ранен етап и до прилагането на ваксината остава много време, новината за появата ѝ буди надежди.

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции