<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасно: Разре...

Нова калинка: Шефката на Съвета за киберсигурност се хвали с умения по офисни приложения (видео)

21 Август 2019
0 11734

"Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard", с тези думи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова защити квалификацията си в ресора, след като вчера бе избрана от премиера Бойко Борисов да оглави Съвета за киберсигурност, в интервю по Nova.

 

Компютърни специалисти обаче обясниха, че "квалификацията ITcard", с която се хвали новата кибер-шефка, всъщност представлява  група от свободно избираеми модули, които покриват най-често използваните офис приложения, използвани в ежедневната работа – текстови редактори, таблици, презентации, интернет, включително браузъри и различни системи за управление на електронна поща. 

 

 

""

 

 

От своя страна Мариана Николова сподели в интервюто пред Нова телевизия, че не приема поста като капан, в който може да попадне при следваща голяма хакерската атака в държавата.

 

"В прерогативите на министър-председателя е да определя ресорите на неговите заместници. След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", "горещ картоф" може да се каже във всяка сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП държавата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът и отрече назначението ѝ да има нещо общо с напрежението в управляващата коалиция, след като лидерът на НФСБ Валари Симеонов заяви, че ще има промени в отношенията с ГЕРБ.

 

Тя акцентира на факта, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са най-вече ръководни.

 

"Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя.

 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

 

"Това е орган, който е координационен. И след като бъде определен националният координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни тя.

 

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на киберрекета.

 

"След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат, са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС", добави тя.

 

Очаквайте скоро видеокоментара на "Господарите" по темата. 

 

 

Източник: Nova 

  

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Nikolay Stoychev

    07 Октомври 2020

    Тази работа не трябва да е предизвикателство за никого... истинските професионалисти в областа знаят до какво води това... :)

Реакции