<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

Нова опасност: мутациите се смесиха, коронавирусът става особено заразен за младите хора

04 Февруари 2021
0 9716

Едно зло никога не идва самó: във Великобритания регистрираха първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам, пише Дойче веле.

Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече, че и без „добавки“ британският щам, който се води под обозначението В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен – според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.

Нова опасност: мутациите се смесиха, коронавирусът става особено заразен за младите хора

Коронавирусът се развива с пълна сила

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст. А мутацията Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм създава в резултат от ваксина или от прекаран Covid-19. Това означава не само, че наличните ваксини няма да бъдат толкова ефикасни, колкото се очаква, но и че след прекаран Covid-19 оздравелите биха могли отново да се заразят с коронавируса. От Бразилия вече съобщават за отделни случаи на такава повторна зараза.

Според данни на британското специализирано звено New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nertvag), при 200 000 изследвани проби на вируса са били констатирани 11 такива мутационни комбинации. Тоест, явлението очевидно не е само аномалия, от което следва, че могат да се очакват още подобни случаи. А това никак не е добре, смята американският епидемиолог Ерик Фигл-Динг от Федерацията на американските учени. Вирусологът Джулиън Танг от университета в Лестър също твърди, че новопоявилите се случаи будят сериозна тревога. Пред БиБиСи Танг заяви, че разпространяването на тези мутации може да създаде нещо като „топилен казан“, където да се смесят най-различни варианти. В момента е особено важно хората да спазват локдауна и правилата, за да може вирусите са бъдат поставени под похлупак, казва той. В противен случай коронавирусът ще продължи не само да се разпространява, но и да се развива.

Брифингът на Щаба: Имаме три седмици да се подготвим за новия пик и третата вълна (видео)

Ако мутациите пуснат корени

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претоварени и може да колабират.

В момента учените под пара проверяват доколко наличните ваксини помагат срещу мутациите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer вече съобщиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. Независимо от това производителите на различните ваксини работят на пълни обороти по създаването на нови версии, които успешно атакуват новите щамове и модификации. Ясно е обаче, че развойната дейност, тестовете, сертифицирането и производството на тези обновени ваксини ще отнеме допълнително време.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции