<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36792" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близките на ж...

Нова скандална имотна сделка – 80 декара за 2 лв. на квадратен метър в Божурище (видео)

22 Април 2019
0 4620

Поредна скандална сделка с евтини имоти, разкри разследване на Нова телевизия, съобщава vesti.bg.

 

80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1,68 лв. за квадратен метър. Общината е Божурище, а след търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата.

 

Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

 

Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четирите терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, които изпуснали десет дневния срок за подаване на документи за търга.

 

„1,70 лв. на кв.м. Средната цена по пазарни оценки е около 7 евро на кв. Бяха атрактивни тези имоти като цена. Именно това породи интересите на моят клиент към имотите”, коментира адвокатът Марин Пандов.

 

Граждани от Божурище също коментират цената на имотите: „Тези 80 декара се продават за смешната сума от порядъка на 180 000 лв. Като реална пазарна оценка на подобен имот е от порядъка на 4 млн. лв.”, казва Владимир Драгнев. „В последните години Божурище стана една от желаните дестинации за хората, които работят в София.  Тази цена, за всички хора – местните жители на Божурище, е абсурдна”, коментира и местният жител Валентина Симеонова.

 

Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски  земи в района варира между 7,50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80-те декара според общински съветници би струвала 4 лв. на квадрат.

 

А това е официалната оценка на имотите, възложена от община Божурище. Правила я е фирмата на лицензирания оценител Любомир Цеков – син на небезизвестната в средите Юлия Димитрова – Цекова от същата фирма – оценител на апетитни терени в София. Тя е обвиняема по голямото дело за продажбата на части от Царските Конюшни – за това, че е оценила над 7 дка земя в огромния имот с историческа стойност в центъра на столицата, на занижената сума от 658 870 лв.

 

За да стигне до стойността 1,68 лв. на квадрат в оценката на 4-те общински терена в Божурище, фирмата на Цекови – майка и син, е използвала два метода. Първият – стара наредба за оценяване на земеделски земи, която не се интересува от местоположението и перспективите на имота в бъдеще. Вторият метод е сравнение с пазарни оферти в района.

 

Цекови дават предимство на първия метод в сметките си, а с помощта на коефициенти силно намаляват пазарната цена по втория метод на оценката.  Противно на сумата от 1,68 лв., обаче, възложената от ощетените оценка на друг сертифициран  независим оценител дава цена от 7,50 евро на квадрат, т.е. 15 лв. квадрата. Това прави близо 9 пъти повече от оценката на Цекови. Основен метод на втория оценител е пазарът на сходни земи в района и перспективата за промяна в новата зона на Божурище. Ако терените влязат в регулация, цената би скочила за квадратен метър, пише във втората оценка.

 

 

Източник: vesti.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции