<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93478" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Установени с...

Нова стратегия за Covid-a: Детските градини ще работят само за деца на ваксинирани при следваща вълна (видео)

08 Юли 2021
0 5003

Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията.

„Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза Кацаров.

Доц. Кунчев: Възможна е нова вълна на коронавируса преди септември (видео)

Дали вълната ще е в края на лятото или есента, към днешна дата не може да се прогнозира, допълни той.

Планът се основава на няколко принципа – направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

„Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла“, обясни Стойчо Кацаров.

Намаляват капацитета на заведенията и затварят моловете у нас при вълна на Делта варианта (видео)

Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

„Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства с оглед на това те да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна. Те прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Получавайки го, те също трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини“, обясни Стойчо Кацаров.

Има и интересни предложения на здравните власти като това ори нова тежка вълна на Covid-19 детските градини да работят само за деца на ваксинирани.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем. Това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, посочи министърът.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции