<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руки Базуки о...

Нова форма на северното сияние е била заснета от любители, разкриха учени (видео)

29 Януари 2020
0 951

Феноменът на светещите зелени светлини, по-известни като “северно сияние” или “aurora borealis”, които се носят по нощното небе в близост до полюса, отдавна пленява обществеността и експертите. Някои предполагат, че светлините са били изобразявани още в праисторическите пещерни рисунки, докато за латинския термин се твърди, че е въведен от астронома Галилео Галилей.

 

Светлините се получават, когато заредените частици, като например електроните, се изхвърлят от Слънцето и се насочват към полюсите на Земята посредством магнитното поле на нашата планета. Там те взаимодействат с газовете в атмосферата, включително кислород и азот, увеличавайки енергията им, която се отделя като светлина.

 

 

 

 

„Северното сияние работи на същия принцип като неоновите лампи“, твърди Мина Палмрот, професор по изчислителна космическа физика в Университета в Хелзинки.

 

“Всъщност можем да кажем, че северното сияение е небесната неонова лампа”, добави тя.

 

Северното сияние е било наблюдавано под много форми, включително под формата на дъга, спирала или корона.

 

Сега обаче, благодарение на анонимни любители, Палмрот и колегите ѝ казват, че са открили неизвестна досега форма, за която твърдят, че прилича на пясъчни дюни.

 

Откритието било направено, когато Палмрот била поканена да се присъедини към група във Facebook за любители на северното сияние, за да обясни науката, която стои зад различните форми на явлението.

 

„С течение на годините забелязах, че винаги обяснявам едно и също нещо“, каза тя и добави, че опитът ѝ я подтиква да напише книга.

 

ФОТОГРАФ ЗАСНЕ СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ ОТ САМОЛЕТ (ВИДЕО)

 

„Подобно е на книгите за наблюдение на птици, но вместо за различни птици, четете за различните форми на северното сияние“, добави тя.

 

Като част от проекта, Палмрот помолила групата да заснеме изображения на определени форми, но срещнала трудности, тъй като се сблъскала с многобройни въпроси.

 

С модела, очевидно нов за научната литература, Палмрот помолила ентусиастите да направят допълнителни снимки на аурората.

 

„По принцип седях на дивана си и изпращах съобщения в реално време до наблюдателите, казвайки им какви снимки да направят.“, каза тя.

 

Членовете на групата не я разочаровали, тъй като изпратените изображения включват две, направени едновременно от различни локации във Финландия, сияния. Това позволило на Палмрот и колегите ѝ да определят надморската височина и други аспекти на явлението, като разстоянието между пулсациите на „дюните“.

 

 

 

 

Тя твърди, че зеленият цвят на сиянието се произвежда от възбудени кислородни молекули, като формата му вероятно се свежда до смущенията в атмосферата, известни като гравитационни вълни –  същите видове пулсации, които се образуват при хвърляне на камъче в езерце.

 

В атмосферата обаче вълните често пътуват вертикално нагоре и има много от тях.

 

“Вълните имат различни честоти, различна дължина, различни амплитуди и да се наблюдава нещо толкова равномерно като “дюните”, означава, че има някакъв активен механизъм, който ги прави такива”, каза тя.

 

Палмрот обясни, че този “механизъм” може да бъде необичайно събитие, наречено “мезосферен отвор”, при което определена вълна се филтрира и огъва, което ѝ позволява да се движи хоризонтално между двата слоя в атмосферата.

 

Феноменът, твърди тя, е подобен на приливите, наблюдавани в реките и че това може да се случи, когато температурата на един слой от атмосферата е малко по-висока от двата слоя над нея и под нея.

 

Дюнообразният вид на сиянието, според екипа на Палмрот, се свежда до вълната, произвеждаща пиковите и ниските стойности в плътността на кислорода.

 

„Когато този инверсионен слой се сформира на места, където е възможно да има северно сияние, то тогава най-вероятно ще видите и дюните”, добави тя.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции