<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89440" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Водеща остан...

Новият вътрешен министър нападна журналисти: Ако бях шеф на бТВ, бих отстранил Биляна Гавазова и Златимир Йовчев! (аудио)

18 Май 2021
0 8704

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на бТВ би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев, пише Свободна Европа.

Поводът е интервю на Рашков в телевизията преди ден. В него водещите многократно го питаха за Елена Фичерова-Караиванова, която министърът назначи за шеф на кабинета си. Караиванова е учредителка на партията на избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Освен това тя първо е регистрирана, а след това заличена, по нейно желение, от ЦИК като кандидат-депутат от “Българско лято” на последните избори.

Новият вътрешен министър нападна журналисти: Ако бях шеф на бТВ, бих отстранил Биляна Гавазова и Златимир Йовчев! (аудио)

Пред БНР Рашков каза, че е чувал “технически средства” в ушите на водещите, с които им е казвано какво точно да го питат. “Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото”, каза служебният вътрешен министър.

МВР е изискало данъчна проверка на журналиста Димитър Кенаров, водещ дело за полицейско насилие

“Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ [Златимир Йочев] водеха предаването, е доходна дейност”, допълни още Рашков. Той каза, че ако е собственик на бТВ би отстранил Гавазова и Йочев от “водещото предаване”.

Цитатът от интервюто за БНР можете да чуете тук:

Рашков свърза питанията на водещите за връзката между шефката на кабинета му и Васил Божков с въпроси, поставени от ГЕРБ в същата посока.

“За мен е ясно, че тези въпроси, които Тома Биков (ГЕРБ) и компания поставяха в някои медии, по определен начин, бяха поставени и в бТВ. Нямам нищо против да се поставят такива въпроси. Действително в държавните структури трябва да се внимава какви хора попадат, в конкретния случай обаче въпросите имат чисто политически характер”, каза Рашков.

Атака срещу журналисти от независими медии”

Думите на Рашков пред БНР станаха повод за реакция от страна на бТВ. По-късно във вторник от bTV Media Group разпространиха позиция, в която се казва, че телевизията “счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения”.

Новият вътрешен министър нападна журналисти: Ако бях шеф на бТВ, бих отстранил Биляна Гавазова и Златимир Йовчев! (аудио)

“Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници”, се казва още в позицията.

От бТВ допълват, че отчитат силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания.

“Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители”, казват още от медията.

Конфликтното интервю с Бойко Рашков можете да гледате по-горе.

Източник: Свободна Европа

Видео и снимки: bTV

Аудио: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции