<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96165" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франция пак н...

Новият щам Ламбда настъпва в Европа. Може ли да изпревари по заболеваемост Делта и Делта+?

08 Август 2021
0 554

Докато Испания се бори с актуалния в момента Делта вариант на Covid-19, който е 77 % от всички заразени в страната, здравните власти съобщиха, че вече има 115 случая на т.нар. Ламбда вариант. Той беше открит за първи път през август миналата година в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.

Франция пак на масов протест срещу Covid мерките, полицията използва сълзотворен газ (видео)

Новият щам Ламбда настъпва в Европа. Може ли да изпревари по заболеваемост Делта и Делта+?

Министерството на здравеопазването съобщи за 21 561 новозаразени и 75 починали за последните 24 часа в Испания. Въпреки, че честотата продължава да спада и вече е 591 случая на 100 000 души, заетостта в интензивните отделения остава рискова с 21 %.

Но фона на всичко това здравните власти изнесоха данни за няколко огнища с Ламбда варианта на коронавируса в Кантабрия.

По думите им те са били овладени своевременно и са под 1 % от инфекциите, но мерките като маски и дистанция трябва да продължат. Според микробиологът Мария дел Мар Томас Кармона от Института по биомедицински изследвания на А Коруня (Inibic) „никой не може да изключи, че той ще бъде следващият, който ще се разпространи в Европа”, но се надява, че в Испания заради „по-високия процент ваксинирано население, може да бъде спрян“.

Ламбда вариантът е вече в повече от 40 страни в света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като „вариант от интерес”, а не като „вариант за безпокойства”, каквито вече са Алфа, Бета, Делта и Гама.

Все още има малко информация за него, но според проучване на Токийския университет Ламбда вариантът е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналния ухански вариант.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции