Нови препоръки за носенето на предпазни маски издаде СЗО

06 Юни 2020
19 4020

Световната здравна организация (СЗО) излезе с нови инструкции за носене на предпазни маски и препоръчва ползването им при засилено разпространение на заразата и на места, където има струпване на хора и се затруднява спазването на социална дистанция, предаде bTV.

“Като се има предвид промяната в данните СЗО съветва правителствата да насърчават широката общественост да носи маски, когато разпространението е голямо, а спазването на физическата дистанция е трудно – например в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места”, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

“На второ място в райони, където се наблюдава разпространение на коронавируса, препоръчваме лицата на възраст от 60 години нагоре и тези, които страдат от предходни заболявания, да носят медицинска маска в ситуации, когато физическата дистанция не е възможна”, каза още Тедрос.

Аданом Гебрейесус

Също така ръководителят на организацията препоръча работещите във всички сектори на клиниките, където се лекуват пациенти от коронавирус да носят медицински маски, а не само медиците, пряко обслужващи пациенти с Covid-19.

“Това означава например, че когато лекар прави обиколка в кардиологично отделение или в отделение за палиативни грижи, където няма потвърдени пациенти с коронавирус, той все още трябва да носи медицинска маска”, обясни генералният директор на СЗО.

Той подчерта, че тези нови указания са били разработени след проучване на наличните данни и консултации с много експерти и граждански организации. Тедрос подчерта също, че самите маски не защитават от вируса, причинил пандемията.

СЗО: Умората от извънредните мерки в Европа е опасна

СЗО набляга на това, че маските са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широко разпространение, но те не трябва да създава измамно чувство за защита.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции