<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86080" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цари ли хаос ...

Ново детайлно изображение на черна дупка разкри мистериозна магнитна турбуленция в космоса (снимка)

25 Март 2021
0 449

Съвсем ново детайлно изображение на космическа черна дупка разкри кривите на мистериозни магнитни полета, които хвърлят светлина върху поведението на тези тела, съобщава The Verge.

Вижте първата снимка на черна дупка в историята! (видео и снимка)

Снимката представлява изображение на черната дупка в центъра на огромната галактика M87, отстояща на 55 милиона светлинни години от Земята.

Снимка: Pixabay

Мистериозните космически обекти се разпръскват във Вселената и съществуват в почти всички галактики, но и до днес поведението им си остава загадка за астрономите. Новата снимка помага да бъде обрисувано поглъщането на материя и разпръскването на струи от епицентъра навън, които са в състояние да пътуват хиляди светлинни години в космоса.

Кейти Боуман: жената зад първата снимка на черна дупка в историята

Първата снимка на черна дупка бе направена през 2019 година от същия екип астрономи. Над 300 учени от тогава до сега извличат информация от това изображение, за да обрисуват поведението на тези космически чудовища. Те открили, че голяма част от тъмно-оранжевата светлина около “устата” на черната дупка се филтрира през магнитна енергия, която може да бъде картографирана и измерена с безпрецедентни подробности.

И така, използвайки радиоастрономичен еквивалент на поляризирани слънчеви очила, астрономите изострили фокуса върху космическото тяло, за да разкрият отделни линии на магнитна енергия, течаща навътре.

Днешното изображение намеква за ролята на магнитната турбуленция в способността на черната дупка да поглъща космическия материал и да изхвърля материята във Вселената. Астрономите все още се опитват да разберат какво насочва този хаос.

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции