<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78229" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кога е ефекти...

Ново от Pfizer: Ваксината e 95% ефективна и без странични ефекти, искат спешно одобрение от регулаторите

18 Ноември 2020
0 2943

От компанията-производител Pfizer обявиха в сряда, че ваксината срещу Covid-19 е 95% ефективна и не показва сериозни странични ефекти, пише TheNewYorkTimes. Заключението е направено след приключване на третата фаза от клиничните изпитания.

Данните от изследванията показват, че продуктът предотвратява леки и тежки форми на инфекция с коронавируса.

Pfizer, която разработва ваксината съвместно с BioNTech, заяви, че двете компании планират да кандидатстват в Администрацията по храните и лекарствата (F.D.A.) за спешно разрешение „до дни“, пораждайки надежди, че работеща ваксина скоро може да стане реалност.

Резултатите от проучването – по-малко от година, след като изследователите започнаха работа по ваксината – счупиха всички рекорди за скоростта на разработване на ваксината – процес, който обикновено отнема години.

Снимка: Reuters

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за въвеждане на ваксина, която да помогне за прекратяване на опустошителната пандемия“, заяви в изявление д-р Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer.

Ако F.D.A. разреши ваксината с две дози, от Pfizer вярват, че до 50 милиона дози могат да бъдат на разположение до края на годината и около 1,3 милиарда до края на следващата година.

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

Pfizer и BioNTech заявиха, че ефикасността на ваксината е постоянна в зависимост от възрастта, расата и етническата принадлежност. Най-често срещаният страничен ефект е умората, като 3,7% от доброволците съобщават за умора след приема на втората доза. Два процента от доброволците съобщават за главоболие след втората доза. Възрастните съобщават за по-малко и по-леки странични ефекти, съобщиха от компаниите.

Турското семейство, което създаде ваксината на Pfizer срещу коронавируса

Pfizer и Moderna са разработили ваксини, които използват нова технология, която никога досега не е била одобрена за употреба при хора. Те използват синтетична версия на генетичния материал на коронавируса, за да програмират клетките на човек да изхвърлят голям брой копия на фрагмент от вируса. Този фрагмент задейства имунната система и я стимулира да атакува, ако човекът е изложен на истинския вирус.

Ако ваксината бъде разрешена, вниманието веднага ще се насочи към начина ѝ на разпространение. Ваксината трябва да се съхранява при минус 34 градуса по Целзий, по-студена от всяка друга ваксина в процес на разработка. Pfizer ще достави ваксината в специални кутии от 1000 до 5000 дози, допълнени със сух лед и оборудвани със сензори с GPS. Ваксината на Pfizer може да се съхранява в конвенционални фризери до пет дни или в специални охладители до 15 дни, стига сухият лед да се попълва и кутиите да не се отварят повече от два пъти на ден.

Термодатчици с GPS ще следят при какви условия се движи Covid-ваксината на Pfizer (видео)

Ваксината на Moderna също трябва да се съхранява във фризер за дълго, но при минус 20 градуса по Целзий. Компанията заяви в понеделник, че нейната ваксина може да се съхранява във фризер до 30 дни, а не седем, както се смяташе преди, което може да улесни съхранението от ваксината Pfizer.

Източник: TheNewYorkTimes

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции