<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте ТОП 10-т...

Ново проучване: антитела от обикновена настинка могат да предпазят от Covid-19

13 Ноември 2020
0 8663

Резултатите от ново изследване, публикувано в списание Science, показват, че антитела от обикновена настинка могат да предпазят организма от заразяване с Covid-19, предаде bTV.

Според изследването това важи особено при малките деца, при които много често се наблюдава безсимптомно изкарване на коронавируса.

Ново проучване: антитела от обикновена настинка могат да предпазят от Covid-19
Снимка: Pixabay

Учените изследвали 300 кръвни проби на пациенти, които са били взети преди глобалната пандемия от новия коронавирус и открили, че почти всички хора имат антитела, които могат да ги предпазят. Обикновената настинка се причинява именно от коронавируси – те се задържат в горните дихателни пътища и причиняват типични симптоми като течащ нос и болки в гърлото.

Още в началото на пандемията се спекулираше, че антителата на обикновената настинка може би играят ключова роля за имунитета ни към Covid-19, но това е първото проучване, което установява това в действителност.

Ново проучване: антитела от обикновена настинка могат да предпазят от Covid-19

Учените установяват също, че около 5% от възрастните, чийто кръвни проби са изследвани, имат антитела, които биха разпознали новия коронавирус дори и да не са боледували скоро преди това. 7% от тестваните имат налични антитела от скорошна настинка, които също ги предпазват. Но най-сериозното откритие безспорно е при децата – почти половината от участвалите деца притежават антитела, които да ги предпазят от Covid-19.

Загубата на обоняние при Covid-19 и как да го възстановим

Учените стигнали до откритието си случайно. Екип от Лондон се опитвал да разработят нов бърз тест, когато се натъкнал на необичйната закономерноост. При изследването на различни пациенти, те установили, че някои хора били развили антитела в организма си без да са преболедували коронавируса.

Лондонските учени са категорични, че трябва по-мащабно проучване, за да се извадят категорични заключения.

Източник: bTV

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции