Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Нов апарат ще открива раковите клетки още в зародиш?
Нов апарат ще открива раковите клетки още в зародиш?
02-06-19
добавено
4177
прегледа

Преди броени дни в Александровска болница заработи нов апарат, който открива рак още в много ранен стадий.

 

 

 

Става дума за последно поколение ПЕТ/КТ апарат с възможност за провеждане на всички видове изследвания. Той се намира в Клиниката по нуклеарна медицина.

 

 

От лечебното заведение уточнчват, че  с него могат да се изследват и деца, като най-малкият пациент досега е на една година.

 

 

Всеки ден през него минават по близо 25 пациенти.

 

 

Лекарите го определят новия апарат като уникален, защото той има специфична детекторна система за получаване на много качествени образи. Освен това е много щадящ за пациентите.

 

 

Другият плюс е способността да дава кристален образ, при това с 50% по-малко лъчево натоварване, в сравнение с други подобни апарати.

 

 

Важно е да се отбележи, че това е второто място в страната, където с ПЕТ- скенер се изследват малки пациенти. Другият град, който предлага такава възможност, е Варна. 

 

 

Източник: m.clinica.bg