Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Нов температурен рекорд от над 20 градуса измериха в Антарктида
Нов температурен рекорд от над 20 градуса измериха в Антарктида
Еко криза
02-14-20
добавено
1298
прегледа

За първи път на континента Антарктида учени измериха температура от над 20 градуса по Целзий, а това предизвика естествени опасения относно климатични аномалии на територията на ледената пустиня, пише The Guardian.

 

 

Измерените с точност 20,75 градуса са били регистрирани на територията на остров Сеймур на 9 февруари тази година. За сравнение, предишният рекорд е бил от 19,8 градуса и е отчетен през далечната 1982 година.

 

 

ТРАГЕДИЯТА НА АРКТИКА

 

 

Това не е единствената аномалия регистрирана наскоро, защото 3 дни по-рано, на 6 февруари аржентински екип от изследователи измерва в тяхна база на ледения континент температурата от 18,3 градуса.

 

 

Тези стойности, разбира се, ще трябва да бъдат потвърдени от Световната метеорологична организация. Те обаче са в съответствие с тревожната тенденция относно бързите темпове на затопляне. Средната температура на Антарктическия полуостров се е повишила с цели 3 градуса от началото на индустриализацията насам.

 

 

"Ние наблюдаваме тенденцията към затопляне в много от станциите, които следим, но досега не сме виждали нещо подобно", споделя изследователят Карлос Шефър.

 

 

ПОПУЛАЦИИТЕ ОТ ПИНГВИНИ В АНТАРКТИКА СА НАМАЛЕЛИ С НАД 50% ОТ 1971 Г. НАСАМ

 

 

На територията на Антарктика се съдържат около 70% от водата в световен мащаб, които са под формата на сняг и лед. 

 

 

Прогнозите са, че нивото на водата в океаните и моретата ще се повиши между 30 до 110 см до края века. Всичко това зависи и от начина на живот на хората, както и от усилията, които биват полагани с цел намаляване на вредните емисии в атмосферата.

 

 

Източник: The Guardian