<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39986" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Реклама на че...

Норвегия и Германия блокират десетки милиони за Бразилия заради обезлесяването в Амазония

16 Август 2019
0 15130

Норвегия ще блокира 30 милиона евро (над 33 милиона долара) за Бразилия, заради нарастващото обезлесяване в Амазония. В неделя Германия също обяви, че спира 35 милиона евро за фонда, съобщи Reuters.

 

 

ВСЯКА МИНУТА ГУБИМ АМАЗОНСКА ГОРА С РАЗМЕРИТЕ НА ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ (ВИДЕО)

 

Норвегия е най-големият донор за опазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1.2 милиарда долара на създадения през 2008 г. за тази цел специален фонд. Германия осигури 68 милиона долара, а бразилският държавен петролен гигант Петробраз (Petrobras) – 7.7 милиона долара.

 

 

""

 

 

ПОВЕЧЕ ОТ 1200 ВИДА ЖИВОТНИ ПО СВЕТА СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ

 

 

Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен обвини Бразилия, че е нарушила споразумението  и е преустановила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония. "Тя не може да направи това без съгласието на Норвегия и Германия", каза той.

 

 

""

 

 

Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес обяви по-рано, че работата на Фонда за Амазония е замразена.

 

Проблемът с обезлесяването на Амазония се задълбочи след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Той е скептичен по въпроса за глобалното затопляне и смята, че Бразилия трябва сама да реши  какво да прави с Амазония и нейните ресурси.

 

 

""
 

 

 

Бразилският президент разкритикува Норвегия и Германия заради решението им да спрат финансови траншове за Фонда за Амазония и ги посъветва да се съсредоточат върху собствените си екологични проблеми.

 

"Не е ли Норвегия тази, която убива китове на Северния полюс? Не прави ли тя сондажи за петрол там?", попита саркастично Болсонаро. Освен това той посъветва "скъпата (германска канцлерка) Ангела Меркел да "си прибере парите и да залеси отново Германия".  

 

 

 

""

 

 

 

Сателитни данни ни показват във видеото горе, че всяка минути се изсича амазонска тропическа гора с размерите приблизително на едно футболно игрище. Размерът на щетите се е увеличил, откакто крайно-десният бразилски президент Болсонаро слага на първо място икономическото развитие пред опазването на околната среда.

 

 

Най-обширната тропическа гора в света – тази по поречието на Амазонка, е жизненоважно въглеродно хранилище, което забавя процеса на глобалното затопляне. 

 

 

Източник: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции