Следва: Слави Трифон...

НС прие оставката на кабинета Борисов след като първо ГЕРБ отказа да бъде гласувана (видео)

16 Април 2021
0 4733

В първия официален работен ден на 45-тото Народно събрание депутатите приеха оставката на правителството на Бойко Борисов с 156 гласа “За”

Гласуването дойде след бурни скандали и отказа на парламентарната група на ГЕРБ да се гласува оставката на кабинета Борисов 3. Тя бе заложена като първа точка от дневния ред на парламента.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и колегите му сметнаха гласуването за “унижение”, предаде КлубZ. Ето как протече разговорът от трибуната в резюме:

“Какво ще се случи на практика? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа как ще спре да функционира – ами направете правителство, бе, хора…

Ако искате да я гласуваме три пъти тая оставка. Може и утре, и вдругиден. Дайте по-сериозно. Сега ще видите как ще загубим два часа в глупости. В глупости…”, заяви Биков.

Отвърна му  Мика Зайкова от “Има такъв народ”:

“Току що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате Конституцията и законите “смешни”…

Реагира – на Биков – и юристката и зам.-председател на новия парламент Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън), която е един от народните представители с голям парламентарен опит: 

“Аз силно се надявам, че парламентарните групи няма да се състезават по правене на шоу с “Шоуто на Слави”…,  започна тя. 

И разясни както пише в Конституцията, а именно, че правомощията на Министерския съвет се прекратяват с “приемане на оставката на Министерския съвет или министър-председателя”.  А “приемането” предполага гласуване. После припомни, че този спор не е нов – същият е имало и през 2001 г., повдигнат от самата Дончева и конституционалиста и депутат от БСП тогава Любен Корнезов. Тогава те двамата са били на мнение, че не е нужно гласуване, но парламентарната практика е друга. “Спорът за приемане или не на оставки съществува и може да бъде решен по различни начини – в партии, институции, търговски дружества, решава се в уставите им”, каза Дончева. И добави, че в случая Конституцията указва какво се прави, а и има утвърдена парламентарна практика. 

“Създадената до момента парламентарна практика е да се гласуват тези оставки. Ако желаете – за да не превръщаме парламентарната трибуна в юридическа лекция и след като на Председателски съвет водихме същия разговор, ви предлагам да се придължаме към здравия разум”, завърши Дончева. 

В крайна сметка за кратко темата утихна, за да се продължи със скандал по други теми от дневния ред – а именно Планът за възстановяване и устойчивост.

А Ива Митева – като страстите поутихнаха, припомни, че днес, 16 април, е Денят на Българската Конституция. И го честити.

Приемането на оставката бе посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

По предложение на “Демократична България” председателят на Народното събрание Ива Митева даде 20-минутна почивка от заседанието.

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции