<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекорден бро...

Нямам коронавирус, имам коронавирус: Бойко Борисов и Covid-19

26 Октомври 2020
0 1292

Нямам коронавирус, имам коронавирус: сагата около карантината на премиера Борисов завърши с положителен тест за Ковид-19. И с настойчивия му призив да спазваме мерките. Защо самият той обаче редовно е без маска, пита Емилия Милчева от Дойче веле.

Същият въпрос зададохме и ние от “Господарите” още преди десетина дни, припомнете си материала ни от тогава във видеото горе или на следващия линк:

Защо Бойко Борисов не носи маска срещу коронавируса? (видео)

В първия мандат на Бойко Борисов, когато за него вървяха вицове а ла Чък Норис, някой сигурно щеше да напише, че Борисов хванал вирус, но му дожаляло и го пуснал. Към края на третия си мандат Борисов наистина се оказа с положителен тест за коронавирус, но отдавна вече не разказват вицове, с които да ни става симпатичен.

Борисов и коронавирусът: тука има, тука няма

В петък в 17:37 часа премиерът съобщи в профила си във Фейсбук, че има отрицателен тест, но въпреки това се е самоизолирал, след като в 16 часа е разбрал, че зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков е с Ковид-19. Именно Нанков е негов спътник в джипа, с който обикаля страната за срещи с кметове и беседи с трудови колективи. След по-малко от 24 часа, вместо след 10 дни, карантината на Борисов бе отменена. А след още по-малко от 24 часа той се оказа с положителен PCR-тест.

Премиерът Бойко Борисов е с положителен тест за Covid-19

Освен за премиера, карантината бе свалена предсрочно и за президента Румен Радев. Шефът на софийската Районна здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев (който междувременно подаде оставка точно заради този казус – бел. ред.) го обясни с обществената работа на двамата и дадените от тях два последователни отрицателни теста. Според РЗИ, тестовете били направени след инкубационния период, в който може да се развие заболяването, а това доказвало, че премиерът и президентът не са заразени. Борисов обаче опроверга това твърдение, обявявайки броени часове по-късно, че е с положителен тест за Covid-19.

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

“Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим”, написа премиерът след съобщението, че е заразен. Но видеата и снимките във Фейсбук редовно го показват без маска. Нищо, че това е най-леката предпазна мярка.

И в този случай Борисов не изневерява на себе си – говори едно, а върши друго. Преди малко повече от седмица обяви например, че “всички като един трябва да спазваме наложените мерки”, защото “дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим”. Но видео, споделено на страницата му във Фейсбук, показва, че на същото това заседание на МС Борисов е без маска. Маска не носи и здравният министър проф. Костадин Ангелов, докато седящата до него Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, е с плътно прилепнала маска.

Красноречиви са и видеата от обиколките из страната – нито Борисов, нито някой от спътниците му е с маска. Последното от Родопите показва, че маски не носят нито Нанков, нито земеделският министър Десислава Танева. А по-рано РЗИ-Ловеч съобщи, че глобява администрацията на МС, задето Борисов бил без маска на откриването на новия катедрален храм в града. С други думи: излиза, че премиерът действа като стопроцентов “мангъровец”.

Как може да се очаква от българските граждани да спазват мерките, наложени от управляващите, след като самият министър-председател демонстративно ги нарушава? При такова поведение не е изненада, че в центъра на София горяха маски в знак на протест срещу разпореждането на здравния министър за носенето им на открито.

В Брюксел Борисов е друг

В Брюксел обаче Борисов се показва като емпатичен европеец. На двудневното заседание на Европейския съвет в средата на октомври снимките в профила му във Фейсбук го показват неизменно с маска. Излиза, че там, където изискванията се спазват, Борисов играе по правилата. Но там, където той определя правилата, може и да не ги спазва.

Миналата седмица премиерът ревизира в движение разпореждането на здравния министър за задължителното носене на маски на открито, което, според Ангелов, ще намали заболеваемостта с 30%. Така в заповедта на проф. Ангелов бе записано, че маските са задължителни на открити обществени места, където има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 метра.

Още от самото начало на пандемията управляващите са доста колебливи по въпроса за носенето на маски. През март тогавашният здравен министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължителното им носене, но още на следващия ден я отмени заради обществената съпротива. През април носенето им на закрити и открити обществени места отново бе обявено за задължително, но контролът беше изключително слаб. Едва ли в България ще се стигне до решение като това: наскоро албанският премиер Еди Рама обяви, че в страната му глобите за ходене без маска ще бъдат добавяни към сметките за тока. Разбира се, че Борисов няма да го позволи – и всички българи са наясно с това.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции