Следва: Гешев иска по...

Няма да има нулева учебна година, обеща министър Вълчев (видео)

16 Март 2020
12 772

Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет в понеделник, пише Нова телевизия.

“Дистанционната форма на обучение може да е по най-простия възможен начин – чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение. Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент. Да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават”, заяви министърът. 

Според министър Красимир Вълчев случилото се през последните три дни е забележително, тъй като системата е мобилизирала много енергия и ентусиазъм, както и човешка дейност.

“Имаме две форми на електронно обучение – синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се започне с асинхронното – тоест по различно време, а не във виртуална класна стая. Синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задачи и самоподготовка на учениците”, каза още Вълчев. И призова родителтие да помагат активно на децата си, особено на по-малките.

Как ще продължи учебният процес: Говори министър Красимир Вълчев (видео)

Данни на ведомството сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройтва. Такива ще има бъдат закупени като за целта ще бъдат отпуснати между 1 млн. и 2 млн. лева.

Затварят училищата в София за една седмица, заради обявеното извънредно положение

“Няма нищо драматично в това да няма предварителни изпити. Те може да се проведат по-късно, а може и изобщо да не се проведат”, поясни просветният министър.

По въпроса за матурите Вълчев обясни, че ако настоящата ситуация продължи до датите, за които са насрочени зрелостните изпити, то материалът в тях ще бъде съкратен.

Министърът коментира и темата за предстоящите официални ваканции на учениците. Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април заради коронавируса, то пролетната ваканция вероятно ще се бъде само в дните по Великден. Има вариант и за удължаване на учебната година през юни.

Източник: Нова телевизия

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции