Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Няма двоен стадарт при храните на географски принцип, според ЕК
Няма двоен стадарт при храните на географски принцип, според ЕК
06-24-19
добавено
616
прегледа

 Често храни в едни и същи опаковки имат различен състав, но без в това да има географски принцип. Това показват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, в ЕС цитирани от Оffnews.

 

 

Проучването идва по инициатива на българската страна заради съмнения, че на някои пазари производителите предлагат продукти с по-некачествен състав, отколкото в западната част на Европа.

 

 

 

 

Анализът е обхванал 1400 хранителни продукта в 19 държави - България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. 

 

 

В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща, а други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. 

 

 

"Някои европейци смятат, че марковите хранителни продукти, които купуват, са с различно, може би по-лошо качество, в сравнение с тези, които се предлагат на друго място. Резултатите са смесени – радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав", споделя по повод на изследването еврокомисарят Тибор Наврачич, който отговаря и за Съвместния изследователски център.

 

 

 

 

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова на свой ред коментира: "На европейския единен пазар не може да има двойни стандарти. С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и засилване на правомощията на органите за защита на потребителите разполагаме с необходимите инструменти за прекратяване на тази практика. 

 

 

Източник: Оffnews