Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Няма нови глоби от КАТ за пътни нарушения, припомнете си какви са актуалните
Няма нови глоби от КАТ за пътни нарушения, припомнете си какви са актуалните
У нас
01-22-20
добавено
1326
прегледа

Последните дни в публичното пространство се появиха новини относно нови глоби, които полицаите на пътя ще налагат, но в действителност промяна в наказанията няма. Но пък това е удобен случай да се припомнят се вече установените правила.

 

Отнемане на книжката за период до две години, глоба в размер на 2000 лева, както и взимане на 12 точки са санкциите, които вече грозят нарушителите при отказ за проверка за алкохол и/или наркотици, ако бъдат спрени от Пътна полиция, пише Darik News.

 При концентрация на над 0,5 до 0,8 промила от КАТ ще вземат книжката ви за 6 месеца, а сумата, която трябва да платите е в размер на 500 лева. За над 0,8 до 1,2 промила от Пътна полиция отнемат лиценза за шофиране за една година, а глобата нараства двойно - 1000 лева. При повторно подобно нарушение книжката следва да бъде отнета за една до три години и се налага глоба в размер на 1000 до 2000 лв.

 

 

БЕЗ КНИЖКА И ГЛОБА ДО 500 ЛЕВА, АКО КАРАШ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ТРОТИНЕТКА ПО ПЪТИЩАТА (ВИДЕО И КОЛАЖ)

 За превишена скорост в населено място с 10 км/ч глобата е 20 лева, а при превишение от 11 до 20 км/ч, тя нараства до 50 лева. И така за превишаване от 21 до 30 км/ч сумата става 100 лева; при превишаване от 31 до 40 км/ч нарушителите се наказват с глоба в размер 400 лева; за превишаване над 40 км/ч - глоба 600 лева.

 

 

Ако превишим скоростта в населени места с над 50 км/ч, глобата е 700 лева, а за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч санкцията се увеличава с 50 лева, както и три месеца без книжка и 16 отнети точки.

 

 

В случай на предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава нужното свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества – глобата варира между 100 и 300 лева.

 

 

При паркиране на място за инвалиди без водачът да има право наказателната сума е в размер на 200 лева. Ако спрем колата си в паркове, градини, детски площадки, на тротоари и други подобни места – глобата, която трябва да заплатим е от 50 до 200 лева. Колкото до неправилното паркиране сумата е 20 лева.

 

Шофьор с лек автомобил без винетка е глобяван с 300 лева. Превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача се санкционира с 600 лева. Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона - 1500 лева. За камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 и повече тона глобата е в размер на 3000 лева.


 
Ако от Пътна полиция ви хванат да използвате мобилен телефон по време на шофиране, сумата, която трябва да платите е 50 лева, а също и отнемане на 6 контролни точки.

 

 

БОЙКО БОРИСОВ СЕ ОКАЗА С 10 НЕПЛАТЕНИ АКТА ОТ КАТ

 

 

В края на миналата годината на кръгла маса за пътния травматизъм министърът на транспорта Росен Желязков потвърди идеята, че има нужда от установяване на нов Закон за движение по пътищата. Според него, законът трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи съответните цели, както и сроковете за тях и да поеме ангажимент по отношение на уреждането им.
 


Въпреки това, към днешна дата коментари по предложенията липсват.

 

 

Източник: Darik News

Снимка: trafficnews.bg