<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънреден б...

Няма спешна нужда от трета доза от ваксините срещу Covid-19, сочи официален европейски доклад

02 Септември 2021
0 148

Към момента няма спешна нужда от прилагане на трета, бустер доза, от ваксините срещу Covid-19 на напълно ваксинирани лица от основното население. Това се посочва в доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и разпространен от Министерството на здравеопазването.

В доклада се отбелязва още, че при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

Израел: Случаите на заразени и тежко болни от Covid-19 намалява след трета доза ваксина

Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата, показват, че всички разрешени ваксини в ЕС в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с Covid-19, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

Няма спешна нужда от трета доза от ваксините срещу Covid-19, сочи официален европейски доклад

“При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация. В допълнение към усилията по провеждане на ваксинацията от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо Covid-19 заболяване. Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система”, се уточнява в доклада.

В Сърбия започва ваксинирането с трета доза против Covid-19

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина. Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора – поспециално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози. Докато агенцията оценява съответните данни, държавите членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции