<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68172" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учен от БАН: З...

Обвиниха учени, че тестват ваксина срещу Covid-19 върху уязвими африканци

03 Юли 2020
0 1745

Протестиращи срещу първата ваксина срещу Covid-19 в Африка обвиниха изследователите в “манипулиране на уязвимите хора” за доброволческа дейност за тестване на медикамента от университета в Оксфорд, пише Daily Mail.

Очаква се около 2000 души в Южна Африка да участват в процеса в Йоханесбург, който започна миналата седмица. Ваксината се тества също във Великобритания, Бразилия и изследователите казват, че тя трябва да бъде тествана и в Африка, за да се гарантира, че няма да бъде засегната от местните условия.

Но демонстрантите, които се събраха пред Университета на Уитуотърсранд, където се базира процесът, изгарят маските си и твърдят, че се правят тестове на бедни хора, които не разбират рисковете.

„Хората, избрани като доброволци за ваксинацията, изглеждат сякаш са от лош произход, недостатъчно квалифицирани да разбират за какво става дума“, заяви организаторът на протеста Фапано Фаша преди събитието. “Вярваме, че учените манипулират уязвимите”, добави активистът и политически коментатор.

По думите му, изследователите първо трябва да гарантират, че ваксината работи на друго място, преди да я пренесат в Африка.

Важно е ваксините да бъдат тествани в континента, за да се види как те се представят в местния контекст, заяви пред репортери и участници в семинар в неделя професорът по ваксинология Шабир Мадхи, водещ на новото изпитване в Южна Африка. Той каза, че на доброволците е дадено обяснение за възможните рискове и те трябва да попълнят въпросник, за да участват.

Фаша попита защо по-заможните части на южноафриканското общество не са били включени в изследването.

Междувременно експертите отбелязват нарастваща устойчивост на дезинформацията около тестването на целия континент. Антиваксиналните настроения ескалират до „най-лошото, което съм виждал“, заяви на конференция миналата седмица изпълнителният директор на ваксиналния съюз GAVI Сет Бъркли.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции