<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77574" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо във Фран...

Обединените арабски емирства разрешиха съжителството без брак

09 Ноември 2020
0 1038

Обединените арабски емирства (ОАЕ) разрешиха съжителството без брак и отмениха закон, който позволява да се извършват “престъпления на честта” – израз, под който се разбира насилие над жени, опозорили семейството си. Мерките са част от реформа на наказателния кодекс, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от Свободна Европа.

До момента ОАЕ забраняваха живота под един покрив на хора от различен пол, ако те не са роднини, а “убийствата на честта” се наказваха с максимум 15 години затвор, вместо с по-тежките и смъртни присъди, които законодателството предвиждаше за извършване на аналогични престъпления, лишени от етикета “за честта”.

Новите мерки практически премахват законодателните елементи, звързани с шариата. Те бяха одобрени от президента на страната шейх Халифа бин Заид ал Нахаян.

Бягството на дубайската принцеса разкрива как шейхът е изтезавал дъщерите си (видео и снимки)

С промените се облекчават и наказанията за консумация на алкохол, декриминализира се самоубийството и се налагат по-тежки наказания за изнасилване и сексуален тормоз. Изнасилването на малолетни и непълнолетни, както и на лица с понижени умствени способности, вече ще се наказва със смърт.

В дела за развод или наследяване пребиваващите в ОАЕ чужденци, които са 90 процента от населението, вече могат да поискат да се прилагат законите на техните страни.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции