<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79241" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Обезлесяването на горите в Амазонка бележи връх спрямо последните 12 години (видео и снимки)

03 Декември 2020
0 180

През изминалата година обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия е достигнало 12-годишен връх според учените, съобщава LadBible.

Бразилската космическа агенция публикува доклад, според който 11 088 кв. км дъждовни гори са унищожени в периода август 2019 – юли 2020, което представлява ръст спрямо предишната година от 9.5%.

Димът от пожарите в Амазонка може да засили топенето на ледниците в Андите

Тази новина дойде като хладен душ за активистите в борбата срещу промените на климата в световен мащаб.

Учените посочиха президентството на Жаир Болсонаро като причина за увеличения темп на обезлесяване.

Лидерът, който дойде на власт през януари 2019 г., не успя да предприеме защитата на тропическите гори спрямо провала на предишните администрации, а дори насърчи селскостопанските и минните дейности в района.

Жаир Болсонаро. Снимка: PA

През 2018 г. – последната преди настоящата администрация да поеме ръководството, в тропическите гори на Амазонка се извърши обезлесяване на 7536 кв. км. Тазгодишната цифра от над 11 000 кв. м. означава, че предходната цел за намаляване на обезлесяването до едва 3900 кв. км до 2020 г. няма как да бъде постигната.

След пожарите в Амазонка, обезлесяването в региона може да е катастрофално

Тропическите гори на Амазонка са важни не само за Бразилия, но и за света. Като най-голямата дъждовна гора на планетата, тя осигурява широк и разнообразен набор от екосистеми за безброй видове. Около три милиона вида растения и животни, наред с един милион местни жители, я възприемат за свой дом.

Дъждовните гори също така представляват огромен източник на абсорбация на CO2 и извеждане на кислород. Продължаващото унищожение има тежки глобални последици.

Въпреки това, Болсонаро не обърна особено внимание на научните предупреждения и намали финансирането на федералните агенции, които имат правомощия да глобяват и арестуват фермери и дърводобивници, нарушаващи законите за опазване на околната среда, в допълнение към засилването на дейностите в региона.

Преди това беше казано, че площ с размерите на футболно игрище изчезва от лицето на Земята всяка минута, за да отстъпи място пред големия износ на Бразилия, пашата за добитък и отглеждането на соя.

Жаир Болсонаро твърди, че еко-организации разпалват пожарите в Амазонка (видео)

Предвид турбулената ситуация, с която трябваше да се сблъскат дъждовните гори на Амазонка през тази година, не е изненадващо, че те страдат и от най-мащабните горски пожари от десетилетие насам.

Въпреки апокалиптичните перспективи, с оглед настоящото ръководство на южноамериканската държава, няма изгледи да настъпи обрат в близко бъдеще.

Източник: LadBible

Снимки: PA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции