Община Пловдив получила писмо, че тютюневият склад е паметник на културата, но голяма работа…

March 12, 2016
41 2884
Коментари: 0

Министерството изпратило още преди две години писмо, че тютюневият склад е паметник на културата. След близо седмица прехвърляне на отговорност между институциите заради започналото събаряне на тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив, Министерството на културата направи неизвестните с едно по-малко като изпрати писмо до Общината.

 

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА: ТЮТЮНЕВИЯТ СКЛАД ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ 

 

Първоначалната реакция на кмета Иван Тотев бе, че в Общината няма информация сградата да е паметник на културата. Министерството обаче публикува документ, който твърди точно обратното.

 

"В общините следва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата. Припомняме, че на 6 януари 2014 година Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 , на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство", съобщи Министерството.

 

Веднага след това община Пловдив разпространи позиция, в която признава, че е получила писмото. Но не признава писмото за документ, който определя сградата за паметник на културата:

 

ЖИВА ВЕРИГА, ЗА ДА СЕ СПРЕ СЪБАРЯНЕТО НА ТЮТЮТНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ

 

РУШАТ ЦЕННА СГРАДА В ПЛОВДИВ, ВЪПРЕКИ КМЕТСКИ ОБЕЩАНИЯ

 

"По повод разпространеното писмо от Министерство на културата от 6.01.2014 година и тиражираните внушения в някои пловдивски медии, бихме искали да уточним, че въпросният документ е получен в Община Пловдив на 09.01.2014 г. След тази дата Община Пловдив не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект.

 

Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на "Одрин" 8 за паметник на културата", се казва в позицията на община Пловдив.

 

Случаят със събарянето на тютюневия склад в Пловдив се превърна в най-обсъжданата тема в част от медиите и в социалните мрежи. Граждани на Пловдив организираха жива верига, за да не допуснат продължаване на събарянето.

 

Източник: Clubz.bg

Снимка: Лина Кривошиева

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: