<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протест пред ...

Общо 8 бяха арестувани на протеста на проруското “Възраждане” срещу правителството, Бил Гейтс и ваксините (видео и снимки)

14 Май 2020
0 9326

Извънпарламентарната партия “Възраждане” днес организира протест с няколкостотин души пред Народното събрание в София. Проявата не беше разрешена, защото протестите са забранени заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Организаторите бяха призовали хората “да си върнат държавата” и да поискат оставката на “престъпното правителство”.

Протест пред парламента иска оставката на правителството, има полиция и арестувани (видео и снимки)

Протестът беше рекламиран в социалните мрежи с лозунга “АЗ ИЗЛИЗАМ (с главни букви – б.р.) за правото ми на нормален живот”, което напомня на станалия популярен заради епидемията израз “Не излизайте”.

МВР съобщи, че по време на протеста са задържани общо осем души. Четирима от тях са отведени в полицията заради неизпълнение на полицейско разпореждане. В един е намерен нож, а друг е с множество криминалистически регистрации и е обявен за общодържавно издирване. У един от задържаните е открита “тревиста маса”, съобщава МВР.

От ведомството отбелязват също, че е налице “грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването”.

На протеста бяха издигнати лозунги срещу правителството, както и срещу Бил Гейтс. В последните седмици основателят на “Майкрософт” стана любима мишена на много теории на конспирациите, които го обвиняват, че извлича изгода от пандемията. Други протестиращи носеха лозунги срещу задължителното ваксиниране на децата – тема, която също провокира различни теории на конспирации по света.

Както на други прояви на партия “Възраждане”, някои от участниците вееха руски знамена или носеха тениски с лика на президента на Русия Владимир Путин. Протестиращите се обявиха и срещу кандидатстването на България в т.нар. чакалня на Еврозоната – нещо, което България е длъжна да направи по силата на договора си за присъединяване към ЕС.

В протеста се включи и бившата съдийка Румяна Ченалова. Преди седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди решението на Висшия съдебен съдебен съвет (ВСС) да уволни от съдебната система съдия Ченалова. Тя беше отстранена преди 5 години, защото е “демонстрирала предубеденост по делото “Белведере”, забавила е администрирането на жалбите по същото дело и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела”.

Протестът беше излъчван на живо от Българска свободна телевизия, която е собственост на Българската социалистическа партия (БСП), втората по размер парламентарна група в Народното събрание.

Председателят на партията Костадин Костадинов напоследък отрича “Възраждане” да е проруска организация. В изказванията си досега той е силно критичен към ЕС и НАТО и никога не критикува Русия. Костадинов публично е заявявал, че Крим не е част от Украйна, а е част от Русия. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията получи 1,1% от гласовете и остана извън Народното събрание, но получи право на държавна субсидия.

Преди ден Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че разследва Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери по повод два репортажа на Нова телевизия. Разследването трябва да установи дали Костадинов е присвоил партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията.

Досъдебно производство и 20 000 лв. гаранция срещу лидера на “Възраждане” за всяване на смут

В края на март Софийската районна прокуратура обвини Костадинов за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника, защото е твърдял, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са “пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите”.

Преди година Костадинов публикува видео с кадри от украинския сериал “Слуга на народа”, в който участва президентът на Украйна Володимир Зеленски. В кадрите млад мъж разстрелва десетки хора в помещение, подобно на пленарна зала. “В този клип стреляме срещу медии като вашата”, обясни тогава лидерът на партията Костадин Костадинов в телефонен разговор със Свободна Европа.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Видео: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • GerryHris

    17 Май 2020

    Значи, снимката на товарищ Халваджиян с товатищ Винету, която сметнах за случайна... се оказа,че не е и любовта е искрена и всеотдайна между двама ви...след това, което прочетох тук! Ок, сбогом и бъдете, живи и здрави, но бедният народ, както сте забелязали, кой, именно протестира без да улучите бройката... не забравя! Въпреки, че явно не ви пука, де и само сте лицемерничели и позьорствали!Баси и продажниците в тази държавица!

Покажи всички Скрий

Реакции