Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Огнян Донев е невинен за данъчни престъпления
Огнян Донев е невинен за данъчни престъпления
02-08-19
добавено
284
прегледа

Бизнесменът Огнян Донев бе оправдан по обвинението за данъчни престъпления в особено големи размери. След три години съдебен процес в петък Софийският градски съд реши, собственикът на "Софарма" и бившият му съдружникът Борис Борисов са невинни.

 

Донев бе обвиняем заради продажба на акции на "Софарма" на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците, твърди прокуратурата. Сделките са сключени през април и май 2006 г. Прокуратурата твърдеше, че Донев е укрил 62, 8 млн. лв. данъци, които не е посочил в декларацията си пред данъчните през 2007 г. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци.

 

Борисов бе обвиняем за същото престъпление. Прокуратурата твърди, че той е укрил 7,5 млн. лв. данъци. Решението на първата инстанция ще бъде обжалвано, заканиха се от държавното обвинение. Още в началото на процеса прокуратурата поиска съдия Даниела Борисова да се оттегли от делото с аргумента, че била предубедена, защото първо върнала обвинителния акт срещу подсъдимите за доразследвана, а решението ѝ било отменено от втората инстанция.

 

 

Съдия Борисова отхвърли искането. След произнасянето на присъдата Огнян Дончев прогнозира, че делото няма да свърши скоро, защото "идеята е да не свърши скоро". Той каза, че преди години му е било заявено, че понеже искал да става премиер на България, ще бъде спрян. "Нямам и никога не съм имал такива намерения - аз съм доктор по икономика и мисля, че съм постигнал всичко", каза Донев, без да спомене откъде е дошла заплахата. "Аз лично се радвам че с тази присъда съдът спаси капиталовия пазар в България.

 

В професионалните среди колегите са наясно със случващото се в България. Проблемът е, че в чужбина хората не са наясно и не са длъжни - и това е удар по най-голямата компания, заради случващото се в България", каза Дончев. Прокуратурата заяви, че ще протестира оправдателната присъда. Заместник - градският прокурор Даниела Димитрова изрази съмнения, че съдия Даниела Борисова не била безпристрастна, защото първо е върнала обвинителния акт заради процесуални нарушения.

 

"Според българския закон блоковите сделки по принцип подлежат на облагане, когато са сключени извън Българската фондова борса. И когато са между свързани лица, бъдете така добри да си платите данъка", каза прокурорката. Адвокат Ина Лулчева напомни на прокуратурата, че НАП е извършила ревизия на фирмите на Донев и Борисов и е установила, че нямат данъчни задължения.

 

 

Източник: Мediapool.bg