Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Ограничи ли София скоростта на електрическите тротинетки?
Ограничи ли София скоростта на електрическите тротинетки?
gospodari.com
09-10-19
добавено
928
прегледа

Твърдението на Столичната община, че в паркове и градинки е ограничена скоростта до 7.5 км/ч на електрическите тротинетки на частната фирма, която ги отдава под наем и с която общината има договор, е на път да се окаже фалшива новина, съобщава Сега. Ограничението трябваше да бъде въведено заради сигурността на софиянци. Всъщност набиращите все по-голяма популярност превозни средства продължават да се движат в пешеходни зони със значително по-висока скорост от тази на минувачите, до която общината се закани да я свали.

 

Споделените тротинетки в София се зарязват на всевъзможни нелепи места

 

За е-скутерите няма лимит нито в градинката на НДК, нито в пешеходната зона на бул. „Витоша“, нито пред Народния театър „Иван Вазов“, в които от "Московска" 33 обещаха рестрикции. В края на август координаторът на общинския проект „Зелена София“ Елица Панайотова заяви, че тротинетките вече се движат с до 7,5 км/ч, а не с до 25 км/ч на места с много минувачи. Вчера общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков потвърди пред БНТ, че ограничението вече е в сила. Преди дни Панайотова поясни още, че то се контролира от софтуера на возилата и че в апликацията към тях София е маркирана по зони, като в пешеходните тротинетките са програмирани сами да забавят темпото. Тя призна, че Столичната община е в състояние да наложи ограничения само на скутерите на частната фирма, но не и на личните. Следващите дни показаха, че тя не е направила дори това.

 

KAT ще глобява водачите на електрически тротинетки

 

Столичната община продължава да не отговаря на въпроса защо разреши да се печели от транспортна услуга, която още не е в обхвата на Закона за движение по пътищата. Представителите й продължават да дават уклончиви отговори и кога ще е готов правилникът за използването на тротинетките. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова използва старта на частния проект преди месец като предизборен пиар, в понеделник съпартиецът й Зафир Зарков отказа да признае, че общината носи вина за хаоса с електрическите тротинетки. Той избегна отговор на въпроса не е ли избързала Столичната община с пускането на споделената услуга и дали полицията има право да налага санкции в момента. Зарков призна, че е нормално налаганите от КАТ глоби да се обжалват, и допусна, че е възможно съдът да започне да ги отменя. Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС за пореден път повтори тезата, че по проблема с тротинетките се работи активно и че "надеждата е правилата да са готови до месец-два".

 

Електрическите тротинетки се третират като велосипеди, заявиха от "Зелена София"

 

Същевременно първите глоби за каране на тротинетки вече са факт, съобщи Би Ти Ви. Очаквано, те не са наложени на ползватели на услугата на частната фирма за споделени пътувания, а са за собственици на лични е-скутери. В района на кръговото на Телевизионната кула в София полицаи са издали акт на Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е написано, че е нарушен текст от закона, според който по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер. Санкционираният мъж уточнява, че се е опитал да регистрира тротинетката си в КАТ, но му поискали договор за покупко-продажба. „После видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране”, обясни Найденов. Той заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона.

 

Източник: Сега