<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79797" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ излизат о...

Огромен айсберг се е понесъл към опасен сблъсък с остров (видео)

11 Декември 2020
1 408

Огромен айсберг се е насочил към брега на остров Южна Джорджия в южния Атлантически океан, като опасенията на учените са, че предстоящият сблъсък ще се отрази пагубно на дивата природа, пише LadBible.

Изследователите прекарват седмици в наблюдение на събитието, за което се смята, че е пряко свързано с промените в климата.

Островът има един от най-бързите темпове на изменение на климата на планетата, като на 9 февруари тази година там е регистриран температурен рекорд от 20,75 градуса по Целзий.

Айсбергът е приблизително със същия размер като самия остров – 4200 квадратни километра – и се е преместил от Антарктическия полуостров, от който се е откъснал през юли 2017 г.

Айсбергът, който е известен като A68a, е напът да удари Южна Джорджия, която е част от британската отвъдморска територия, близо до Южна Америка. Скоростта, с която се движи, се е променила с течения в океана, така че е трудно да се прогнозира дали сблъсъкът ще се случи след няколко седмици или месеци, както и дали междувременно няма да си промени посоката.

Размерът на огромния къс лед е толкова голям, че не се побира в кадъра на един от апаратите за заснемане. Учените се притесняват, че дъното на айсберга, което се простира на 200 м под нивото на повърхността, може да смаже дивата природа на морското дъно.

Източник: LadBible

Видео: FB/BFSAI

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции