<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81565" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общинарите в ...

Огромни количества боклук плава по река Искър след наводненията (видео)

13 Януари 2021
0 1107

Граждани сигнализираха за “гигантска маса плаващ боклук, който река Искър е донесла до ВЕЦ Своге, предаде bTV.

Там има всякакви битови отпадъци – бутилки, телевизори, хладилници, седалки от автомобили и всякакви други боклуци. Има и много клони от дървета.

„Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия“, каза Лора Петкова, която сигнализира за проблема.

Огромни количества боклук плава по река Искър след наводненията (видео)

По думите ѝ, реката много често излиза от коритото си дори при не толкова лошо време. Тя попита колко често реката се почиства и от кого, както и дали са изграждани някакви диги през годините.

„Интересното е, че има един проект, който е финансиран безвъзмездно от ЕС и е на стойност почти 6 млн. лв. Той е за изграждането на система за контрол на водите на река Искър. Стартът на проекта е от 2016 г. Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект от развитието си”, каза Петкова.

Огромни количества боклук плава по река Искър след наводненията (видео)

„Не се смятаме за виновни, защото този боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях. В нормално ситуацията, когато те работят, имаме съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което се извозва“, обясни Васил Шуманов, представител на ВЕЦ Своге.

„Ние нямаме задължението да почистваме отпадъците, но все пак се смятаме за социално отговорни“, допълни той.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции