<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Размириците ...

Ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в поне 40 града в САЩ за шести пореден ден (видео и снимки)

01 Юни 2020
0 8190

Хаос и сблъсъци с полицията в САЩ белязаха поредния ден от протестите заради убийството на Джордж Флойд, пише DailyMail. Демонстрации във Вашингтон, Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Лос Анджелис доведоха до раняването на повече от 50 специални агенти. Съобщава се и за загинали демонстранти.

Протестиращи пред Белия дом във Вашингтон

Полицейски кордон пред Белия дом във Вашингтон

Десетки хиляди души се събраха на протест в повече от половината американски щати в неделя, докато резерви от Националната отбрана бях мобилизирани през уикенда. Това доведе до арестуването на 4100 протестиращи само през уикенда.

Грабежи в магазини в Ню Йорк

Протестиращи в Ню Йорк по покривите на спрени автомобили

Демонстрант опитва да запали цигара от пламъците на полицейска кола

Демонстрациите, които се проведоха в над 145 града в страната заради убийството на чернокожия мъж 46-годишен Джордж Флойд при ареста му в Минеаполис от бял полицай са без аналог в историята от атентата срещу Мартин Лутър Кинг през 1968 година.

Минеаполис, Минесота

Мащабните протести бяха използвани и като параван за масирани набези в големи и по-малки магазини в най-силно засегнатите от демонстрациите градове. Съобщава се за грабежи над бутици от големите марки в Ню Йорк.

Счупена витрина на магазин в Минеаполис

Поне в 40 града на САЩ избухнаха ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция като резерви от Националната отбрана бяха мобилизирани в 26 щата и в столицата Вашингтон. Губернаторът на щата Вашингтон Джей Инсли издаде заповед за мобилизация след серия от грабежи на магазини и други прояви на вандализъм.

Барикада на полицаи в Лос Анджелис

Протест в Лас Вегас

Размириците в САЩ излизат от контрол, 25 града въвеждат комендантски час (видео и снимки)

Най-малко петима са загинали при престрелка в Детройт и Индианаполис. 22-годишен чернокож демонстрант е бил убит в Омаха при стълкновение с местен бизнесмен.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио с дъщеря си Киара

Дъщерята на кмета на Ню Йорк Киараде Блазио е била сред арестуваните на протеста в събота през нощта в Гринич вилидж и по-късно е била освободена, събщават от полицията.

Карта на протестите в САЩ

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

Видео показва хиляди хора, легнали по очи с ръце на гърба да скандират “Не мога да дишам!” в знак на протест срещу бруталния полицейски арест, довел до смъртта на Джордж Флойд.

Протестите в САЩ, които са най-големите от бунтовете през 1968 година след атентата срещу Мартин Лутър Кинг се разразиха след като на 25 май на 46-годишния Джордж Флойд бе задушен до смърт в Минеаполис при ареста му от полицай Дерек Човин.

Дерек Човин

Четири дни след инцидента Човин бе арестуван и срещу него бе повдигнато обвинение за убийство от трета степен. В неделя той бе транспортиран до щатския затвор „Oak Park Heights Prison“ в Минесота с ниво 5 или най-високото възможно, касаещо сигурността при охраната на затворниците.

Затворът „Oak Park Heights Prison“ в Минесота

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции