Озоновият слой на Земята се възстановява успешно, твърдят учени

March 26, 2020
29 1914
Коментари: 0

Понастоящем ситуацията за всички нас изглежда доста мрачна, но поне от научната общност се появиха добри новини.

Експертите потвърдиха, че промените в струйния поток (бързите въздушни течения на голяма надморска височина) са доказателство за възстановяването на защитния озонов слой на Земята.

Озонът, вид неорганична молекула, съществува като огромен слой в стратосферата на нашата планета и е отговорен за абсорбирането на вредното ултравиолетово лъчение на Слънцето.

Нивата на озон бяха спаднали до такава тревожна степен през 1986 г., че споразумение по-известно като “Монреалския протокол”, прекрати използването на озоноразрушаващи вещества (ODS) по целия свят.

Ново проучване, публикувано в сп. “Nature” показва, че споразумението най-накрая е допринесло за успешно възстановяване на слоя.

„Това проучване допълва нарастващите доказателства, показващи дълбоката ефективност на Монреалския протокол. Договорът не само е стимулирал заздравяването на озоновия слой, но и движи последните промени в моделите на циркулация на въздуха на Южното полукълбо“, казва водещият автор на проучването Антара Банерджи, който работи в отдела за химически науки на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

Проучването е включвало използване на компютърни симулации, за да се открие дали определени наблюдавани промени на вятъра са вероятни поради естествена променливост или те се дължат на човешки фактори като емисии на озоноразрушаващи химикали и въглероден диоксид в атмосферата.

„Предизвикателството в това проучване беше да докажем нашата хипотеза, че възстановяването на озоновия слой всъщност води до тези промени в атмосферната циркулация и не е просто съвпадение“, каза Банерджи.

Резултатите показали, че докато нарастващите емисиите на CO2 продължават да увеличават циркулацията на повърхността (включително и струйния поток) в посока към полюсите, само озоновите промени могат да обяснят промените в тенденциите на циркулацията на въздуха.

„Идентифицирането на паузата в тенденциите на циркулация, породена от възстановяването на озоновият слой в реални наблюдения, потвърждава за пръв път това, което научната общност отдавна бе предвидила на базата на теоретични проучвания“, казва Джон Фийф, учен от Канада и съавтор на проучването.

Учените обаче са притеснени, че тази тенденция може да бъде прекъсната, тъй като емисиите на въглероден диоксид продължават да са извън контрол и изменението на климата се превръща в основен проблем.

Източник: Metro

Коментари

Реакции