<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жертвите на е...

Около 300 000 души са останали без дом след мощния взрив на пристанището в Бейрут

05 Август 2020
0 5121

Около 300 000 души са останали без дом след гигантския взрив, който нанесе огромни поражения в ливанската столица Бейрут вчера. Това обяви гебурнаторът на града Маруан Абуд, цитиран от световните агенции.

Страната е в тридневен национален траур, след като експлозията отне живота на най-малко 100 души, други 4000 пострадаха, а материалните щети по предварителни данни са за над 3 милиарда долара.

По-рано стана известно, че експлозията е най-вероятно е предизвикана от 2700 тона амониева селитра, която е била складирана необезопасена на пристанището в продължение на повече от 6 години.

Жертвите на експлозията в Бейрут достигнаха 100 души. Вижте какво я предизвика

Амониевата селитра е химикал с широко разпространение в земеделската промишленост, който обогатява почвата и подпомага растежа на културите. Едно от основните му приложения също така е при взривове в минната индустрия.

Президентът Мишел Аун е насрочил спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение. Той вече е обявил, че правителството ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

Снимка: Hassan Ammar/AP

Силната експлозия разтърси ливанската столица Бейрут около 18:20 ч. българско време вчера. Министърът на здравеопазването Хамед Хасан съобщава, че болниците са препълнени с пострадали. Има много разрушения – паднали сгради, рухнали стени, изпотрошени прозорци.  Взривът е бил равен на земетресине с магнитуд от 4.5 по Рихтер, съобщава йорданският сеизмологичен институт. 

Снимка: Hassan Ammar/AP

Кореспондентът на АФП в Бейрут предава, че всеки магазин в комерсиалния район Хамра е претърпял разрушения в някаква степен, като всички витрини са разрушени, много коли са потрошени. Ранени хора ходят по улиците, а пред медицинския център “Клемансо” се трупат окървавени хора, включително и много деца, които искат да влязат, за да получат първа помощ.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции