<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Окончателно: Карантина вече с обаждане по телефона, SMS или имейл, реши парламентът

03 Декември 2020
0 1997

Карантинирането вече ще става по телефона, с есемес или имейл, реши Народното събрание по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, предаде ClubZ.

По този начин регионалните здравни инспекции (РЗИ) се освобождават от ангажимента да отправят писмено предизвестие до контактните лица, което в много случаи пристига до тях твърде несвоевременно.

Планът за ваксинация е готов. Вижте какво съдържа той! (видео)

Решението бе взето по време на гласуване на промени в Закона за здравето. Целта е да се улесни работата на здравните инспектори в големите градове, които в момента са много натоварени заради пандемията, а трябва да носят предписанията за карантина на адрес. В резултат често се случва контактни и болни да получават предписания в края на периода, в който е трябвало да са задължително изолирани или дори след края на периода на изолация. Предписанието на хартия ще може да се получава след края на карантината или от упълномощено лице, докато тя тече.

С проекта обаче бе предложено и заличаване на задължителното болнично лечение като противоепидемична мярка за хора, заболели от силно заразна болест – не само от Covid-19, а от зарази като антракс, холера, малария, полиомиелит, дифтерия, туберкулоза и т.н. Първоначалният вариант на законопроекта на Дариткова бе разкритикуван включително и от Министерството на здравеопазването.

37% са положителните проби за Covid-19, 159 души са починали

Наложи се Дариктова силно да редактира предложенията си. В крайна сметка спорният текст отпадна, но се прецизират случаите, в които може да се издаде препписание за задължителна изолация в болница при определени случаи. Правилата ще бъдат описани в наредба на здравното министерство. В случай на отказ на пациент да бъде настанен в болница, когато става дума за противоепидемична мярка, МВР ще може да се намесва и да изпълнява мярката принудително. 

Източник: ClubZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции