<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34365" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Окончателно: Съдът пресече плановете за втори лифт в Пирин

16 Януари 2019
0 1723

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година. Това е сериозна победа за природозащитните организации, които атакуваха плана с аргумент, че той допуска огромни възможности за застрояване на защитената територия, което е незаконно.

 

Върху промените в плана бе стъпило и решението на кабинета за строежа на втори лифт над Банско. Парк "Пирин" не само се ползва от най-високата защита по българското законодателство, но е вписан и в листата на ЮНЕСКО за световното природно наследство. Решението е много сериозен удар върху съпредседателя на "Обединените патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов.

 

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя" , заяви Симеонов преди половин година в отговор на въпрос какво ще стане, ако отмяната на плана за строежи бъде потвърдена от ВАС.

 

Сега, когато решението е факт, депутатът Симеонов коментира, че това е"много тъжен ден за българската икономика и туризъм, а решението (на съда) найвероятно е взето под натиск". След това той избяга от репортерите. Симеонов не уточни кой може да е оказал натиск върху съда, след като властта в държавата официално е в ръцете на коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти", които имаха ключова роля в избора на последния председател на ВАС през хората си във Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Решението на съда

 

На последното си заседание за 2017 г. правителството даде зелена светлина за скоростно изграждане на втори кабинков лифтнад Банско. Решението стъпва именно върху променения план за управлението на планината, даващ възможност и нови ски строежи. Кабинетът чакаше решението на ВАС за Пирин, за да прецени как да процедира по идентичния казус с лифтовете на Витоша.

 

Съдът спря тези амбиции, но това може да се окаже временно, защото правителството може да приеме ново решение, което да доведе до ново дело и казусът отново да се заплете. Най-важното от решението на петчленния състав на ВАС е тълкуването на разпоредбата за строежите в защитени територии в Закона за защитените територии (ЗЗТ).

 

Нормата казва, че "в националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". ВАС обявява, че нормата има изричен забранителен характер и допуска ремонт на съществуващия лифт, но не е и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Съдът обявява, че промените в плана за управлението на Пирин трябва задължително да бъдат подложени на екологична оценка преди да бъдат приети.

 

Правителството и министърът на околната среда Нено Димов досега убедително твърдяха, че няма нужда от екоценка на плана. ВАС цитира практиката на Съда на ЕС по идентични дела, според която екооценката е задължителна. Правителството не е спазило Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки и Орхуската конвенция.

 

"Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост", се казва в решението на ВАС.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции