<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99040" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Филип Станев ...

Окончателно: увеличаване на пенсиите от Коледа, добавки от 120 лева до края на годината

09 Септември 2021
0 397

С цел да се избегне парадоксалната ситуация от вторник, когато се приеха три алтернативни предложения, вчера депутатът от ИТН Любомир Каримански предложи промени в текстовете за пенсионната реформа и майчинството.

Последният член от промените в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване обаче така и не беше гласуван.

ИТН предлага увеличение на пенсиите, но от Коледа

Днес, след тридневен законодателен хаос, депутатите най-накрая се договорииха за актуализацията на бюджета, като така решиха и какво ще се случва с пенсиите на възрастните хора, съобщава Клуб Z .

От първи октомври на тази година всички пенсионери ще получат допълнилна надбавка от 120 лв. Тя ще важи за месеците до декември включително, което означава, че минималната пенсия на практика ще стане 420 лв., макар добавката да не е свързана с пенсионната система. 

От 25 декември пък влиза в сила преизчислението на всички пенсии с повишаване на тежестта на коефициента за реален стаж от 1,2 на 1,35, което означава среден скок с 12,5%. От същия ден влиза и в сила увеличението на минималната пенсия на 370 лв. 

И още, след Нова година всеки пенсионер, който с пенсията не достига до линията на бедност, която ще бъде 413 лв., ще може да кандидатства за социална помощ до този праг.  На практика това означава, че влизането в сила на преизчислението ще бъде за след Нова година.

Отново от първи октомври влиза и увеличението на обезщетението за майчинство през втората година от сегашните 380 лв. до 650 лв. 

Гласуването премина с поредните скандали и взаимни обвинения. БСП настояваха за влизането и на двете поправки едновременно, а ГЕРБ пък опита да саботират процеса и на практика през цялото време подкрепяше и трите предложения: оставането на минималната пенсия, преизчисляването и добавката.

Мая Манолова диагностицира партията на Борисов с “биполярно разстройство”, тъй като именно те по-рано твърдяха, че това ще доведе до дългова спирала и наказания от Брюксел.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции