<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72239" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джеф Безос ст...

Окончателно: Учебната година започва присъствено с възможност за минаване към онлайн обучение (видео)

27 Август 2020
0 716

“Най-вероятно ще имаме прагови стойности, при които ще се обявява влошена епидемична ситуация и системата на образованието ще превключва на обучение в електронна среда.” Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг.

“Най-вероятно ще имаме прагови стойности за определени области, определени общини, при които ще се обявява влошена епидемична ситуация и съответно системата ще трябва да превключи на обучение в електронна среда. В общия случай учебната година стартира присъствено. Разбира се, в непредвидима ситуация сме, има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко. При днешните стойности, при днешната ситуация и го казахме преди месец, защото сме длъжни да дадем минималната предвидимост на родителите, че учебната година стартира присъствено”, каза още Вълчев.

Той посочи, че се мисли да се осигури компенсаторно обучение при преминаването в електронна среда.

“В насоките, които снощи подписах, има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват”, коментира още министърът.

Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

И добави: “Ще дадем възможност след разрешение от РУО и по медицински причини за временно преминаване на ученик в особена дневна форма на обучение.”

Министърът отбеляза, че всяка една форма на обучение извън дневната не е по-добра алтернатива.

“Тя предоставя възможности, които частично компенсират това, което е в дневна форма на обучение”, каза още Вълчев.

Той посочи, че след среща с родителите е постигнато съгласие, да се разреши формално без смяна на формата, но с разрешителен режим едновременно преминаване в особена дневна форма, която ще ползва режима на самостоятелната, но ще съчетае предимствата на другите форми – най-вече дистанционна и обучението в електронна среда.

“Това трябва да премине през Закона за предучилищното и училищното образование. Провели сме разговори с народните представители. Надявам се те да внесат предложения. Имаме тяхната увереност, че те ще внесат такова предложение. Възможностите ще бъдат по медицински причини и с разрешителен режим при определени условия от РУО. Това не означава безусловна възможност, не означава широко отваряне на вратата. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, коментира още Вълчев.

По думите му всяка една образователна система има принцип на задължителност, който гарантира правото на образование на децата, което е задължение на родителите, когато става въпрос за непълнолетни ученици.

“В този смисъл ние се опитваме да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование. Ще се опитаме всяка една форма да остане в дневна форма. Надяваме се този избор на родителите да бъде кратковременен. Във всички случаи това ще бъде временна възможност само за следващата учебна година, а не постоянна. Другата алтернатива е да сменят формата на обучение. Ние ще се опитаме да направим всяка една от тези форми, които имаме в закона, по-пълноценни – с повече часове, с консултации, с повече възможности за срещи с учителя”, каза още министър Вълчев.

Видео: “Дневник”

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции