<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В ЕС започва ...

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

01 Декември 2021
0 721

Новият щам Омикрон е открит в проби, взети още през октомври в Нигерия, т.е. преди обявяването на варианта от правителството на Южна Африка. Това съобщи нигерийският център за контрол на заболяванията, цитиран от NOVA.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик (видео)

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври
AP

“Ретроспективни проучвания показаха, че щамът Омикрон е бил в проби, взети през октомври 2021 г. от туристи, пребиваващи в Нигерия”, гласи съобщението на центъра. Не е предоставена допълнителна информация за това кой е бил заразен с щама.

Според изявление на нигерийския Център за контрол на заболяванията, публикувано днес, щамът е открит при трима души, завърнали се от Южна Африка миналата седмица. В момента лицата са карантинирани.

В Южна Африка щамът е открит в лаборатория на 23 ноември в проби, взети между 14 и 16 ноември. На 25 ноември говорител на тамошното Министерството на здравеопазването информира обществеността за наличието на новия щам.

В изявление на СЗО се казва, че щамът “има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство”. Няколко промени в протеина на шипа могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата. А това може да повлияе на ефикасността на ваксините. Освен това по предварителни данни щамът има повишена способност да се разпространява.

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Омикрон е открит в Нигерия още през октомври

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции