<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американец с ...

ООН: Има "достоверни доказателства", че саудитският принц носи отговорност за убийството на Хашоги (видео)

19 Юни 2019
0 10284

Принцът на Саудитска Арабия трябва да бъде разследван за убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги, защото има „достоверни доказателства“, че той и други висши служители са отговорни за убийството, според доклад на ООН, цитиран от Гардиън.

 

ДЖАМАЛ ХАШОГИ И ДРУГИ ЖУРНАЛИСТИ СА "ЛИЧНОСТИ НА ГОДИНАТА" НА СП. "ТАЙМ"

 

В анализ от 100 страници, публикуван в сряда за случилото се с Хашоги през октомври миналата година, Агнес Каламард, специалният докладчик на ООН, казва, че смъртта на журналиста е "международно престъпление".

 

"Заключението е, че Хашоги е бил жертва на умишлено убийство, за което Саудитска Арабия е отговорна съгласно международното право в областта на правата на човека", казва тя.

Използвайки записи от разговори в истанбулското консулство, където бе убит журналиста, докладите й събират информация за последните му мигове и за това как е бил изправен пред саудитски чиновници, които вероятно са посегнали на живота му.

 

В записите се чуват борба, включително тежко дишане. Те са доказателство, че мъжът вероятно е бил инжектиран с успокоително и след това задушен с найлонов плик.

 

Констатациите ще окажат натиск върху принц Мохамед бин Салман, за да обясни какво е знаел за убийството на Джамал Хашоги.

 

ЕРДОГАН: УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТА ДЖАМАЛ ХАШОГИ Е ТЕСТ ЗА СВЕТА

 

В доклада се посочва още: „Близо осем месеца след убийството, подробностите остават замъглени и липсва на надлежен процес“.

 

59-годишният Хашоги бе убит, когато влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври миналата година. Той представляваше един от най-важните журналистически гласове в региона.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции