<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74558" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ким Чен Ун се ...

ООН: Северна Корея е създала миниатюрни ядрени оръжия

30 Септември 2020
0 417

Северна Корея успешно е създала миниатюрни ядрени оръжия, се казва в нов доклад на ООН, цитиран от Daily Mail. Установено е също така, че Пхенян продължава да изгражда балистични ракети и да избягва санкциите, наложени на страната.

В доклада, изготвен от експерти, назначени от Съвета за сигурност, се казва, че властта  продължава да намира начини за купуване и продажба на забранени стоки, въпреки санкциите и изолацията по време на пандемията.

След като бе обявено, че Ким Чен Ун е в кома, Северна Корея пусна негови снимки

Смята се, че Северна Корея е направила ключов пробив в програмата си за ядрено оръжие, като е създала ядрена бойна глава, достатъчно малка, за да бъде носена на балистична ракета. Това се случва, след като страната успешно тества междуконтинентална балистична ракета с възможност да достигне континенталната част на САЩ през 2017 г.

В доклада се посочва още, че КНДР продължава да развива програмата си за балистични ракети „с интензивни темпове“ от началото на 2020 г.

Вече обременен от международните санкции заради програмите си за ядрени и балистични ракети, Пхенян е изправен пред значителни икономически щети от затварянето на границите и други мерки, насочени към предотвратяване на разпространението на Covid-19 и към справяне с щетите от скорошни бури и наводнения. Въпреки всичко страната твърди, че няма потвърдени случаи на коронавирус. Международната общност обаче поставя това твърдение под голямо съмнение.

Северна Корея е подложена на санкции на ООН още от 2006 г. заради своите програми за ядрени и балистични ракети, докато Съветът за сигурност постоянно засилва наказанията в опит да прекрати финансирането на тези програми.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха три пъти от 2018 г., но не успяха да постигнат напредък по призивите на САЩ Пхенян да се откаже от ядреното си оръжие.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции