<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84296" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рязък скок на...

Опасни ли са ваксините за бременни и за репродуктивността?

23 Февруари 2021
0 954

Лекари от болница “Надежда” отговарят на въпроса: “Опасни ли са ваксините срещу Covid-19 за бременни и за репродуктивността?”

Заключението на медиците съвпада с това на СЗО, а именно, че няма никакви особени причини да се смята, че ще има специфични рискове, които да надхвърлят ползите от ваксинирането при бременни.

“От 22 февруари ще препоръчаме на наблюдаваните в болница „Надежда“ бременни да се ваксинират по техен избор. Ние направихме медицинска справка и дебатирахме с всички колеги – акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина, анестезиолози, неонатолози, имунолози, генетици, вирусолози и фармацевти на болницата”. Това съобщиха от лечебното заведение в свое становище, изпратено до медиите. 

Доц. Кунчев: Регистрирана е само една алергична реакция при над 100 хил. поставени ваксини

Медиците изтъкнаха следните аргументи, с които да подкрепят мнението си: 

1. Ваксините, които се предлагат, не застрашават майката и плода.

2. Рисковете за бременните при заразяване с Covid-19 са големи – за преждевременно раждане, развитие на усложнения на бременността, живота на жената.

3. Убедени сме, че с ваксинирането нашите пациенти не поемат рискове за своите деца, а напротив – съхраняват техния и своя живот.

4. Ваксините, които се предлагат, не са противопоказани при кърмене и не налагат спиране или прекъсване на кърменето.

5. Особено показани за ваксиниране са бременни и кърмещи здравни работници, работещи с рискови пациенти, както и съпругите на хора на първа линия и всички онези, които са изложени на интензивен ежедневен контакт с голям брой хора.

“Ние ще съветваме нашите пациентки да се ваксинират, без да ги задължаваме. Ще коментираме с всяка бременна индивидуалната ѝ анамнеза и рисковете от среща с вируса, вкл. местоживеене, професионална заетост и начин на живот, съпътстващи заболявания, за да вземе тя информирано решение дали да се възползва от достъпната в момента ваксинопрофилактика на Covid-19. Ще съветваме пациентките ни в ранна бременност да изчакат при максимални предпазни мерки до завършване на първи триместър на бременността, а тези във втори и трети триместър, както и кърмещите, изложени на повишен риск – да се възползват от най-ранната възможност за ваксиниране срещу Covid-19. Ваксинирането е акт на грижа за нашите пациенти и ние поемаме отговорност за тях”, заявиха от МБАЛ  „Надежда”.

Медиците твърдят още, че че ваксинирането ще съхрани репродуктивните способности при бъдещите родители.

1. Смятаме за неоснователни теориите, че ваксината може да засегне фертилитета, в тази посока няма нито едно доказателство и ако това беше така, жените, прекарали Covid-19, не биха забременявали.

2. Ваксинирането отлага плановете за бременност с не повече от 2 месеца, СЗО и всички водещи експертни организации не изискват тест за бременност при ваксиниране, което показва, че ваксината не вреди при бременност.

3. При заразяване с Covid-19 и тежко протичане, възстановителният период е много дълъг, а репродуктивните планове могат да се отдалечат с години.

4. Жените, планиращи бременност, са потенциалът на бъдещото общество, не можем да лишим от ваксиниране тези, които ще създадат поколенията след нас.

5. При мъжете няма основание да се опасяваме от различия във фертилността и репродуктивните функции след ваксиниране, но тежко протекъл Covid-19 може да ги понижи за дълъг период.

6. Жени, на които предстои процедура по асистирана репродукция в „Надежда“, ние консултираме индивидуално, и ако жената е от хората с повишен риск от заразяване, препоръчваме ваксиниране. Това се отразява минимално на самата процедура по асистирана репродукция – или я отлагаме с два месеца след ваксинацията, или провеждаме стимулацията, замразяваме ембрионите, жената се ваксинира и правим трансфер два месеца след това.

7. Жени в напреднала репродуктивна възраст, които замразяват ембриони, могат да се ваксинират и по време на самите процедури.

Изтоник: NOVA

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции